Android de grote winnaar in 2013. Apple verliest marktaandeel

Het gezamenlijke wereldwijde marktaandeel van Android en iOS is in het laatste kwartaal gestegen naar maar liefst 95,7%, aldus de onderzoekers van IDC. Dit blijkt uit een analyse die de Amerikanen vandaag bekend hebben gemaakt. In hetzelfde kwartaal in 2012 was het aandeel van beide giganten samen nog 91,2%.

Wel is een duidelijke kentering te zien. Voor het eerst in jaren groeit het aandeel van Apple niet meer. Vergelijk je beide kwartalen dan is iOS met 16% gedaald. En dat moet Apple zorgen gaan baren.

Natuurlijk blijft Samsung verreweg de grootste fabrikant in het Android-segment. 39,5% van alle verkochte smartphones  is van dit Koreaanse bedrijf afkomstig.  Huawei stond in het laatste kwartaal op de tweede plek maar gaat zeker voorbij gestreefd worden door Lenovo, als hun overname van Motorola is afgerond.

En dan BlackBerry. Het operating systeem is met 81% gedaald naar het laagste aandeel in de laatste negen 9 jaar. In het laatste kwartaal van 2013 is hun marktaandeel uitgekomen op 0,6%. De Canadezen moeten echt vrezen voor hun bestaan. Met zo'n laag aandeel verliest het BlackBerry-ecosysteem haar bestaansrecht. De ingeslagen weg om zich weer meer op de zakelijke markt te gaan richten en het openstellen van BB10 voor Android apps, is wel de enige manier om het naderende onheil mogelijk te kunnen keren.

Hoewel met 15% gestegen - en dan ook meteen de grootste stijger - blijft Windows Phone toch achter. Van alle 100 verkochte Windows Phone toestellen zijn er ruim 80 gemaakt door Nokia. Microsoft heeft Nokia overgenomen en nu is het van het grootste belang dat Microsoft andere fabrikanten kan blijven binden aan hun os. De door Microsoft ingeslagen route om loyaliteit te kopen door het geven van enorme bedragen indien een leverancier Windows-telefoons blijft maken, werkt zonder meer. Zeker kun je zo op de korte termijn mark kopen maar uiteindelijk moeten de Amerikanen consumenten weten te overtuigen dat hun operating systeem het beste is. Maar dan is er voor hen nog een lange weg te gaan.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel