Wat gaat 2014 ons brengen?

Wij staan aan het begin van 2014. Wat gaat het nieuwe jaar ons brengen? Vast en zeker een hoop nieuwe ontwikkelingen en vooral veel verrassingen. Telebeeld waagt zich alvast aan wat voorspellingen:

Hardware

 1. Processoren worden nog sneller. In het laatste kwartaal van 2104 worden octo-core CPUs mainstream. Samsung komt met een nieuwe 64-bit CPU gevolgd door MediaTek.
 2. Consumenten blijken geen behoefte te hebben aan mobiele telefoons met gebogen schermen.
 3. De eerste smartphones met een scherm aan drie kanten van het toestel komen op de markt en zijn een succes. Geen fysieke knoppen meer op je telefoon, alles via een touch screen.

Netwerken

 1. Marktaandelen van de netwerken blijven ongeveer gelijk in 2014. KPN blijft nummer een, gevolgd door Vodafone en T-Mobile.
 2. Verdere opkomst ‘no frills’ en transparante MVNOs zoals Viking Mobile en Robin Mobile.
 3. In Nederland wordt KPN overgenomen door Telefonica.
 4. Vodafone wordt door AT&T gekocht en hiermee ontstaat het grootste bedrijf ter wereld.
 5. T-Mobile en Orange gaan hun samenwerking uitbreiden. Op dit moment bundelen zij hun inkopen maar in 2014 gaan deze bedrijven fuseren.

Fabrikanten

 1. Top 5 smartphone-marktaandeel in aantallen in Nederland:
  1. Samsung
  2. Apple
  3. Huawei
  4. Nokia
  5. LG
  6. BlackBerry wordt gesplitst en in gedeelten verkocht. Helaas gaat de hardware poot geliquideerd worden omdat niemand hierin nog interesse heeft.
  7. Apple komt met de iPad Pro. Een grote iPad met een 12,1” scherm.
  8. Lenovo betreedt succesvol de Europese markt en is ook in ons land de snelst groeiende fabrikant.
  9. Samsung introduceert met succes haar nieuwe device management en security tool Knox. Applicaties as Mobile Iron, BlackBerry Fusion en MobiDM gaan zwaar weer tegemoet.
  10. Nieuwe Europese merken zoals Jolla, CAT en Kazam veroveren hun plekje.

Retail

 1. Telecombinatie blijft het lastig vinden om hun ‘eigen’ plek te vinden. Full focus op franchise of toch meer aandacht voor eigen winkels.? Het blijft aanmodderen zeker na de recente managementveranderingen.
 2. TPH gaat reorganiseren en probeert  een koper te vinden (noot: inmiddels is TPH al een verregaande samenwerking met Media-Saturn aangegaan. De eerste stap naar een volledige overname?).
 3. Het aantal netwerkwinkels gaat omlaag.
 4. Apple opent minimaal twee nieuwe Apple stores in Nederland (inmiddels een geopend in Haarlem).
 5. BCC verovert een stevige positie op de telecommarkt vooral ten kosten van Dixons. BAS krijgt het door al haar recente overnames erg moeilijk in 2014.

Besturingssystemen

 1. Android blijft nummer een en blijft licht groeien.
 2. Apple’s aandeel gaat licht dalen in Europa. Blijft verreweg het grootste operating systeem in Amerika.
 3. Microsoft is de grote winnaar in Europa en haar marktaandeel gaat groeien tot boven de 15%.
 4. BlackBerry verdwijnt als apart OS.
 5. Tizen, van onder andere Samsung en Intel, doet een moedige poging om marktaandeel te pakken met faalt hopeloos.

Distributie

 1. Ingram Micro Mobility krijgt meer en meer autorisaties en wordt de stevige nummer twee na TechData Mobile in Nederland. Tegen de zomer zijn Ingram’s onderhandelingen met Samsung positief afgerond.
 2. Vooral de kleinere distri’s zoals Copaco en A&C krijgen het lastig. Het is onze verwachting dat een van beide vrijwillig van de markt verdwijnt, door een overname, of door liquidatie of faillissement. Wellicht wordt A&C overgenomen door Mconomy, de gespecialiseerde accessoire-distributeur.
 3. 20:20Mobile is overgenomen door Brightstar US en betreedt in de tweede helft van volgend jaar de Nederlandse markt. Wellicht na een overname van A&C of Copaco.
 4. ENO trekt zich terug van de Nederlandse markt.

Door: de redactie

 

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel