Voor het eerst daalt de prijs voor gebruikte telefoons

Voor eerst sinds 2007 is de gemiddelde prijs die mobiele telefoon recyclers betalen voor het kopen van gebruikte telefoons van consumenten gedaald. Was de prijs in 2012, die websites als Techreturns.nl, Cash4Mobile.nl en RecycleMichael.nl betaalden voor een tweedehands toestel nog gemiddeld € 136, inmiddels is dat niet meer dan € 128. En de daling zet zich voort. Het lijkt dat tegen het einde van dit jaar de prijs onder de € 120 gaat zakken. Dit valt af te leiden uit recent onderzoek in Engeland.

In 2007 werd nog gemiddeld € 24 voor een toestel betaald. Door de enorme stijging van het aantal smartphones gingen de prijzen langzaam maar zeker omhoog. Het hoogtepunt was in 2012 met een gemiddelde prijs van €136 en nu is dus een daling ingezet.

De belangrijkste reden voor deze daling is eigenlijk heel simpel. Prijzen van nieuwe telefoons zijn omlaag gegaan en dus dalen de prijzen van gebruikte toestel ook. Er is een uitweg voor consumenten, die hun toestel willen verkopen. Het is vaak voordeliger om hun oude toestel via bijvoorbeeld Markplaats.nl te verkopen. De opbrengst is dan het hoogst.

Nadat de toestellen zijn ingekocht volgt er een zogenaamde 'grading', het indelen in verschillende kwaliteitsklassen. De hoogste kwaliteit toestellen, dus zo goed als nieuw, worden direct weer verkocht aan consumenten. In sommige gevallen kunnen deze telefoons ook aan verzekeringsmaatschappijen verkocht worden. Het is voor hen goedkoper om zo'n gerecycled toestel uit te keren aan een verzekerde dan een nieuw toestel.

35% van alle ingenomen toestellen zijn iPhones. Vooral de iPhone 4 16 Gb is populair met een aandeel van 10% in 2013. Samsung komt op de tweede plaats met ruim 21%. De SII is met 5% de tweede meest gerecyclede smartphone. Vreemd genoeg krijg je het meeste geld terug voor een nogal exotisch toestel: de BlackBerry Porsche P9981 met een gemiddelde waarde van € 427.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel