Tech Data maakt minder winst

De Amerikaanse distributeur Tech Data, eigenaar van onder andere MCC oftewel Tech Data Mobile in Nederland nadat zij hun joint-venture partner Brightstar hadden uitgekocht voor £ 102 miljoen afgelopen september, maakt haar derde kwartaal cijfers bekend. In de eerste drie kwartalen van 2012 heeft het bedrijf een omzet gedaan van US$ 6,04 miljard. Dat is 8% lager dan een jaar geleden. Ook de operationele marge is licht gedaald van 1,36% naar 1,15%.

De netto winst is omlaag gegaan van US$ 53,5 miljoen vorig jaar naar US$ 45,9 miljoen in het laatste kwartaal. Distributie is altijd het spel om de juiste balans te vinden tussen enorme volumes en ultradunne marges. Tech Data lijkt hier een meester in te zijn. Tech Data is traditioneel een IT hard- en software distribiteur. Zonder twijfel wordt hiermee het grootste deel van de omzet en marge gerealiseerd. Maar door de recente overnames is het aandeel telecom significant gegroeid.

In Europa werd 61% van de totale omzet gerealiseerd in de periode juli tot en met september. Dit is bijna 4% lager dan 12 maanden geleden. De belangrijkste reden hiervoor is een reservering op garantieafwikkeling, die veel kostbaarder is dan verwacht, en Tech Data heeft enkele belangrijke fulfilment contracten verloren.  

Voor het laatste kwartaal verwacht de distributeur een geringe groei in zowel omzet als winst in vergelijking met 2011. Helaas geeft Tech Data geen cijfers voor haar mobiele tak in Europa Tech Data Mobile. Ongetwijfeld gaat de integratie van Brightstar Europe en Tech Data nog geld kosten zowel in managementtijd als een lagere omzet en winst. Immers een bekend gezegde in distributieland is ‘een plus een is nooit twee’

Door: de redactie 

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel