Samsung en Android niet te verslaan

Het Amerikaanse onderzoekbureau Gartner publiceert de derde kwartaal  marktcijfers over de wereldwijde verkoop van mobiele telefoons. In vergelijking met 12 maanden geleden is de totale verkopen van toestellen met 3% gedaald maar de verkoop van smartphones is met maar liefst 47% gestegen.

In totaal zijn er meer dan 427 miljoen telefoons verkocht waarvan bijna 170 miljoen 40% smartphones. Door de stijging van de verkoop van deze laatste categorie telefoons is de markt in waarde sterker gegroeid. Immers de gemiddelde verkoopprijs van een smartphone is veel hoger dan van een gewoon mobieltje.

Samsung is met 23% de grootste fabrikant gevolgd door nog altijd Nokia, die wel bijna 5% in marktaandeel is gedaald. Let ook op de sterke groei van zowel Huawei, ZTE en Alcatel (TCL).  Grote verliezers zijn BlackBerry, HTC en Motorola. HTC moet gaan oppassen want hun aandeel verloor bijna 1% en dat zijn heel veel toestellen. Overigens blijft HTC het in Nederland relatief goed doen.

De smartphone markt wordt volledig gedomineerd door Android en in mindere mate door iOS. Samen hebben zij 86,3% marktaandeel. Zelfs doen Symbian nog een rol speelde hadden de Finnen nooit zo een groot aandeel. Ook hier valt de enorme teruggang van RIM op (bijna gehalveerd) en de relatief zwakke positie van Windows.

Telebeeld verwacht het doorzetten van de groei van smartphones en dan vooral Samsung. Op termijn gaat Apple’s positie onder druk komen en zal Windows gaan stijgen en hierdoor wordt de vrije val van Nokia gestopt. RIM gaat geen enkele rol van betekenis meer spelen. Deze mobiele telefoon fabrikant lijkt haar Waterloo gevonden te hebben door het niet op tijd op de markt brengen van nieuwe toestellen. Innovatie blijft belangrijk om nieuwe klanten te trekken.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel