RIM gaat bezuinigen

Vandaag werd bekend gemaakt door RIM dat de Canadezen voor meer dan $ 1 miljard gaan bezuinigen op zogenaamde operationele kosten. In gewoon Nederlands: ontslagen. Volgens eerdere geruchten gaat BlackBerry 12% van hun werknemers de laan uit sturen. Dat zou betekenen rond de 2000 mensen.

Andere bronnen melden dat dit eerder rond de 6000 zou zijn. Gisteren is RIM al begonnen met het wegsturen van enkele honderden werknemers. Er zullen er nog veel meer volgen. Telebeeld is benieuwd of de Europese en speciaal de Nederlandse organisatie ook getroffen gaat worden.

Een ander onderdeel van eerder genoemde bezuinigingen is, het stopzetten van de samenwerking met een ander Canadese bedrijf Celestica. Celestica moet stoppen met het maken van onderdelen en belangrijker het assembleren van BlackBerry toestellen.

Het Taiwaneze Quanta, verantwoordelijk voor het maken van de PlayBook, en Jabil, een Amerikaans bedrijf, zullen hiervan vooral gaan profiteren. Door het vergroten en concentreren van inkoopvolumes (dus lagere prijs voor RIM) en betere logistiek denkt RIM verder miljoen dollars te kunnen gaan besparen.

Jabil heeft een vestiging op Schiphol in Nederland. Het lijkt dat zij daar, in het geheim, bezig zijn met voorbereidingen om voor de Nederlandse markt BlackBerry toestellen te gaan repareren. Dit zou goed nieuws zijn want de hele telecomwereld weet dat RIM’s after sales een drama is.

In de tussentijd heeft Celestica een reservering gemaakt van $ 40 miljoen die zij nodig denken te hebben om hun business na dit verlies te reorganiseren.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel