RIM dramatisch

Vandaag na het sluiten van de beurs heeft RIM de cijfers over hun eerste kwartaal van 2013 bekend gemaakt. En zoals verwacht waren ze niet goed. De omzet, slechts $ 2,8 miljard, ging met maar liefst 33% naar beneden in vergelijking tot het vorige kwartaal en met zelfs 43% ten opzichte van 12 maanden geleden. Waar verdient RIM nog geld mee?

*Hardware 59%
*Services 36%
*Software 5%

Er werden in dit kwartaal 7,8 miljoen BlackBerry telefoons verstuurd en slechts 260.000 PlayBooks. Dit alles leidde tot een verlies, het eerste sinds 2004, van $518 miljoen. Ook de toekomst van de Canadese fabrikant ziet er niet goed uit. Te meer omdat hun enige hoop op een snelle ommekeer, BlackBerry 10, niet dit jaar wordt geïntroduceerd maar pas in het eerste maanden van 2013. Onvoorstelbaar dat RIM er keer en keer niet in slaagt om producten en software op tijd klaar te krijgen.

Om het tij toch een beetje te keren kondigde RIM aan niet 2.000 mensen te gaan ontslaan maar dat dit er op zijn minst 5.000 zullen zijn. En dit allemaal al in de komende 9 maanden. Daarnaast gaan zij door met het verdere consolideren van hun productie en het outsourcen van hun after-sales. Jabil, hun reparatiepartner in Nederland, gaat hier zeker van profiteren. Het kan ook niet anders dat de aangekondigde ontslagronde ook gevolgen gaat hebben voor RIM Nederland. Het team dat de afgelopen jaren stap voor stap is uitgebreid zal gedecimeerd worden. Men zal zich eindelijk eens met het ondersteunen van de markt moeten gaan bezig houden en minder intern gefocust zijn. Het heeft Telebeeld altijd al verbaasd dat Nederland onder een Franse MD viel. Wellicht wordt dit op korte termijn veranderd en gaat RIM NL onder de UK gaat vallen.

RIM heeft ook aangegeven dat het verwacht voorlopig verliesgevend te blijven. Dit komt voornamelijk door de uitstel van BlackBerry 10 en, heel interessant, de verlaging van de maandelijkse toegangsbijdrage die operatoren moeten betalen. Deze fee zorgt ervoor dat een BlackBerry abonnement altijd duurder is dan ieder andere vergelijkbare abonnementsvorm. RIM’s aandelen sloten vandaag 0,54% lager op $ 9,13. Echter in de nabeurs handel daalde de aandelen met nog eens 18%. Telebeeld verwacht dat deze lage aandelenprijs de weg vrij maakt voor een snelle overnamen. 

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel