Review: RescueTec een wonder in een zakje?

Op de redactie van Telebeeld hebben wij de mogelijkheid gehad op de RescueTec te testen. Eerder hadden we in Telebeeld al een artikel geschreven over waterschade in mobiele telefoons. In dit artikel hebben we beknopt uitgelegd wat de gevolgen kunnen zijn als je jouw toestel in het water laat vallen. Ook al ben je nog zo zuinig op jouw mobiele device, een ongelukje zit in een klein hoekje. Oeps, in het water gevallen en wat doe je dan? Is de RescueTec de oplossing?

Geldt dit voor alle vormen van waterschade?

Voor we onze test beginnen, willen we graag de opmerking maken dat de RescueTec naar onze mening alleen gebruikt dient te worden als de gebruiker daadwerkelijk het toestel in het water heeft laten vallen. “Sluimerwaterschade” zal naar onze mening hiermee niet hersteld kunnen worden. Wat we bedoelen met sluimer waterschade is waterschade die bijvoorbeeld door het bellen in de regen is ontstaan en zonder dat de gebruiker enig idee heeft dat dit al schade heeft veroorzaakt in zijn of haar toestel. Dergelijke sluimerschade waardoor componenten al zijn aangetast en niet meer te herstellen zijn door te drogen op wat voor een manier dan ook. De enige oplossing in dergelijk gevallen is het vervangen van de aangetaste componenten.

Daar gaan we dan!

Bij deze test gaan we de toestellen gebruiken als “duikboot”. Dus de toestellen zijn geheel onder water geweest. Zie deze video voor hoe we te werk zijn gegaan. Nadat de toestellen kopje onder geweest waren, hebben we direct de batterij verwijderd(dit is heel belangrijk) en de toestellen met keukenpapier droog gedept. We hebben drie identieke toestellen gebruikt om een zo goed mogelijk objectief vergelijk te  kunnen maken.

De testresultaten:


Toestel 1

RescueTec behandeling
 
Behandeling na 24 uur Behandeling na 48 uur Behandeling na 72 uur

Duidelijk te zien  aan de vochtigheidsstrip is dat deze verkleurt van lavendel paars naar uiteindelijk kobalt blauw. Dit betekent dat de luchtvochtigheid in het zakje waar het toestel in heeft gezeten sterk gedaald is. De RescueTec haalt dus wel degelijk het vocht uit de lucht en dus ook uit het toestel. Maar is dit voldoende genoeg?

Het toestel gaat na 72 uur ook weer aan Aan de binnenkant is niet veel te zien van de waterschade


Toestel 2

Drogen bij de verwarming
 
Behandeling na 24 uur Behandeling na 48 uur Behandeling na 72 uur

Het toestel gaat na 72 uur ook weer aan

Ook bij toestel 2 is aan de binnenkant niet veel te zien van de waterschade

Toestel 3

Drogen bij gewone kamer temperatuur
 
Behandeling na 24 uur

Duidelijk is aan het display te zien dat er waterschade nog steeds zichtbaar is na 24 uur. Dit in vergelijk met toestel 1 en 2. Hier waren de Symptomen niet meer zichtbaar.

Behandeling na 48 uur Behandeling na 72 uur
Na 48 uur lijkt er niets meer zichtbaar Na 72 uur. Met het display aan is er nog steeds schade te zien.
Binnenkant na 72 uur
Bij toestel 3 is in de rode cirkel is duidelijk zijn nog duidelijk sporen van waterschade te zien.

Bevindingen

Na iedere 24 uur hebben we de voortgang bijgehouden en uiteindelijk het onderzoek na 72 uur beëindigd. Na 48 uur zagen we eigenlijk geen verandering meer zoals we die hierboven per toestel hebben beschreven. Alle drie de toestellen gingen gewoon weer aan.

Resultaat op lange termijn ?

Wat de waterschade op lange termijn kan gaan veroorzaken, toont deze test niet aan en kunnen hierover dus niets zeggen. RecueTec claimt dat de hygroscopische korrels het vocht volledig uit het toestel halen. Door het toestel op de verwarming te leggen krijgt men wel hetzelfde resultaat maar blijven er vochtdampen in het toestel aanwezig die bij het afkoelen van het apparaat gaan condenseren en er weer waterdruppeltjes kunnen ontstaan in het toestel. Hier maakt de RescueTec het verschil. Deze haalt het vocht uit het toestel en slaat deze op in de hygroscopische korrels, hierdoor kunnen waterdampen niet meer terugkeren in het toestel.

Onze bevinding is zoals we enigszins hadden verwacht. Help deRescueTec? Ja, volgens ons is het een product dat kan helpen het toestel te drogen. Maar of het beter werkt dan door het toestel te drogen bij de verwarming is nog de vraag. Volgens de fabrikant van het zakje is hun oplossing beter. Om dit echt goed te kunnen testen moet er eigenlijk een laboratoriumopstelling komen met een vaste en stabiele luchtvochtigheid in de ruimte en metingen in de toestellen op lange termijn. Zover zijn wij nu niet gegaan. De fabrikant overigens wel en de uitkomsten zijn, niet geheel onverwachts, positief voor RescueTec.

Naast de toestellen test hebben we nog een andere test gedaan met de RescueTec apart.

Foto1:
Hierbij hebben we strip blootgesteld aan de gewone kamertemperatuur en luchtvochtigheid. De indicatoren verkleuren roze, wat aangeeft dat er een bepaalde luchtvochtigheid aanwezig is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto2:
Hierbij hebben we de strip 24 uur lang in het zakje gehad. De indicatoren zijn blauw gekleurd wat aangeeft dat de luchtvochtigheid minimaal is in het zakje. 

 

 

 

 

M.a.w. de luchtigheid in het zakje is vele malen lager dan de buitenomgeving.
Men mag hieruit concluderen dat het zakje wel degelijk een beter droogklimaat heeft dan de pure kamerlucht omgeving.

Conclusie

Wat wel duidelijk is, dat een toestel gewoon bij kamertemperatuur gedroogd wordt het slechts ervan afkomt. Koop de RescueTec als je het zekere voor het onzekere wil nemen. De verschillende testen die wij hebben gedaan wijzen wel degelijk uit dat de RescueTec een doeltreffend product is, maar de tijd zal moeten leren of het product daadwerkelijk ook op lange termijn de waterschade heeft kunnen oplossen. Positief is zeker ook te noemen dat de toestellen van het merk Samsung die wij gebruikt hebben voor deze test, alle drie weer gewoon weer werken, “Chapeau”. Uiteraard is de ene waterschade de ander niet. Het blijft daarom natuurlijk ook moeilijk te oordelen en te vergelijken.  We blijven het product RescueTec volgen om te kunnen beoordelen of het product ook op lange termijn zijn resultaat functie heeft voldaan. 

Wij geven het product RescueTec op de schaal van 5 t/m 10 een cijfer 8.

Door: de redactie
Er zijn 4 reacties op dit bericht:
Klaas lijkt dat als je via onze site bij RescueTec gaat bestellen je geen vrachtkosten hoeft te betalen. Wel even TELEB invullen als proomtiecode. Wordt vervolgd de redactie  |  10:28  |  06-12-2012
Klaas, het goede nieuws is natuurlijk niet dat je telefoon in de sloot is gevallen. Maar dat wij proberen een deal te maken de redactie  |  18:31  |  04-12-2012
Klaas, goed nieuws. Wij zijn bezig om te kijken of wij een deal kunnen sluiten met RescueTec. Wij houden je op de hoogte de redactie  |  18:24  |  04-12-2012
Net mijn telefoon in de sloot laten vallen. Ga er een bestellen. Waar kan dat? Klaas de Boer  |  16:35  |  04-12-2012
Reageren op dit artikel