BlackBerry Q5 onze eerste bevindigen: niet slecht, apps moeten beter

Vorige week ontvingen wij van BlackBerry hun laatste BB10 smartphone de Q5. Eerder dit jaar kwam het bedrijf met de Z30, een full touch toestel vergelijkbaar qua afmeting met de Samsung SII en Apple iPhone 4S. In mei kwam de Q10. Een volwaardig BlackBerry, dus met toetsenbord en bijna een kopie van de oude BB 9900. En nu dan de Q5. De nieuwe entry-level BlackBerry waarmee de Canadezen de jeugd weer willen gaan verleiden.

Telebeeld geeft alvast een korte impressie en onze eerste indrukken. De Q5 is een robuust toestel met het kenmerkende en iconische BlackBerry Qwertytoetsenbord. Dit toetsenbord werkt prima maar het blijft natuurlijk wel een beetje behelpen. Helaas maken de toetsen een irritant licht piepend geluid. Ja en dat is nu weer jammer Het touchscherm is niet zo groot en wellicht met haar 3’1” eigenlijk net iets te klein. De resolutie 720*720 zorgt er wel voor, dat het prima leesbaar is. Lekker scherp.

De schermgrootte bezorgt BlackBerry wel een probleem. De Q5 en haar grotere broertje de Q10 hebben eenzelfde schermgrootte en resolutie. De Z10 niet. En dat geeft app-bouwers een probleem. Zo is een van de meest gebruikte mobiele app, Teletekst, niet geoptimaliseerde voor de Q5.

Zo en zo zijn er natuurlijk veel te weinig goede apps voor BB10 telefoons. Dit is en blijft BlackBerry’s achilleshiel. En dit terwijl het toch kinderlijk eenvoudig is om Android apps te porteren naar BB10. Maar goed er worden gewoonweg niet voldoende toestellen verkocht om software ontwikkelaars te prikkelen om apps voor BB10 uit te brengen. Hierdoor blijven de verkopen achter en is de cirkel rond.

De Q5 is de eerste BlackBerry met een volledig geïntegreerde batterij.  Wij vinden dit altijd een fors nadeel omdat wij vaak genoeg hebben meegemaakt dat de batterij gewoon totaal op is. Dit heeft ook meteen als gevolg dat de micro simkaart en SD-kaart niet meer verstopt zitten maar prominent aanwezig zijn aan de zijkant van het toestel. Het installeren van de beide kaarten gaat overigens heel eenvoudig. Er wordt duidelijk aangegeven hoe te handelen.

De batterij is wat je kan verwachten van een smartphone. Eerste tests wijzen uit dat je na een dag werken de Q5 weer moet opladen. Al hoewel een app je iets anders doet vermoeden.

BlackBerry heeft het liefst dat je hiervoor de lader gebruikt die wordt meegeleverd en laat dit via een duidelijk waarschuwing zien.

 

Dit is voor het eerst dat wij zo’n melding tegen komen.

Deze nieuwe BlackBerry heeft twee camera’s. Een van 2 MP aan de voorkant voor videoconferencing, Skype heeft een speciale BB10 app,  en de hoofdcamera van 5 MP aan de achterkant.

Hiermee kan je redelijke foto’s maken, vooral met daglicht is de kwaliteit prima. Gelukkis is de BB10 videosoftware aangepast zodat je nu ook kan in- en uitzoomen. Dit was bij de 9900 altijd een gemis.

Qua snelheid doet de Q5 niet onder aan vergelijkbare toestellen uit het middensegment. Immers de processor is een dual-core 1,2 GHz CPU. Wel heeft de Q5 een relatief groot intern geheugen van 2 Gb, dat helpt om een goede performance te krijgen. In totaal is er 8 Gb extern geheugen dat via een SD kaart te vergroten is tot maximaal 32 Gb.

Een volledig eindoordeel kunnen wij na twee dagen nog niet geven. Het is een prima toestel dat zeker bij oude BlackBerry gebruikers aanslaat. Of het ook weer het toestel van de jeugd gaat worden, dat betwijfelen wij. De software is gewoonweg niet aansprekend genoeg. Bij Bol.com is de Q5 te koop voor € 379,00.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel