Primeur: nieuwe ALDI smartphone alvast getest

Vorige week bracht Telebeeld al het bericht dat er komende zaterdag 1 december 2012 ALDI weer gaat stunten met een telefoon. Voor slechts € 99,99 is de nieuwe Wolfgang AT-AS28D smartphone in alle ALDI filialen in Nederland te koop. Niet zo maar een Android 2.3 toestel. Nee, deze telefoon heeft naast een 2,8 inch touch scherm, een volledig QWERTY toetsenbord, ook de mogelijkheid om twee simkaart te installeren. Maar hoe aantrekkelijk is zo’n goedkoop toestel nu echt? Is goedkoop geen duurkoop? Wij hebben de AT-AS28D voor jullie getest en zijn blij verrast.

De telefoon wordt geleverd in sobere vierkante verpakking zonder al teveel opsmuk. Op de verpakking worden de belangrijkste specificaties in het Nederlands genoemd. Grappig is dat de merknaam Wolfgang een verwijzing is naar Facebook.  Immers de ‘F’ uit het Facebook logo is omgedraaid gebruikt in de Wolfgang

Een duidelijk verwijzing naar social media. Overigens is Facebook standaard als app geïnstalleerd op de telefoon.

Dat zowel ALDI als de fabrikant, Ambiance Technology, oog hebben voor de gebruiker blijkt als je de telefoon uitpakt. Naast de telefoon, accu, headset, USB kabel en lader, vind je in de doos een best wel uitgebreide snelstartgids en ook informatie over de service- en garantieafhandeling.

Welke fabrikant geeft nu nog een gebruiksaanwijzing? Prima en heeft zeker ook met de doelgroep te maken. AT levert eigenlijk laagdrempelige smartphones en ook deze Wolfgang is daar een goed voorbeeld van. Natuurlijk krijg je 24 maanden garantie na aankoop. Niet moeilijk, gewoon met je bonnetje opsturen. Enne, je kan je defecte toestel gratis opsturen. Dat is nog eens service.

Het verwijderen van de achterkant van een telefoon om de accu, simkaart(en) en geheugenkaart te plaatsen kan wel eens lastig zijn. Niet bij dit toestel. De gebruiksaanwijzing legt goed uit hoe je de beschermkap via een kleine uitsparing, heel eenvoudig oplicht en verwijderd. De simkaarten schuif je vervolgens dwars in de telefoon, boven elkaar, en indien gewenst daarnaast de SD-kaart. Werkt feilloos. Accu erin, deksel erop en de telefoon is klaar voor gebruik.

Aan de bovenkant zit de aan- en uitknop, de jacket voor de bijgeleverde headset en een slot voor je  micro USB kabel waarmee je de telefoon kunt opladen. Wij hadden liever gezien dat dit oplaadpunt aan de onderkant van het toestel zit in plaats van aan de bovenkant. Dat is praktischer. Aan de linkerkant vind je de volume toets. Uniek aan deze telefoon is het kleine maar volledige QWERTY keyboard. Het is even wennen en je moet niet al te dikke duimen hebben maar uiteindelijk werkt dit toetsenbord gewoon goed. Na wat testen, kan je redelijk snel foutloos typen. Voor messaging ideaal. Hadden maar meer smartphones een fysiek toetsenbord. Absoluut een grote pré. Boven het toetsenbord zitten nog 5 extra knoppen: home, menu, navigatie, terug en een zoekknop.

Als je het toestel aandoet dan duurt het even voordat het volledig is gestart. In de praktijk ongeveer 20 seconde. Net niet te lang, dat het begint te irriteren. Heb je twee simkaarten in de telefoon gedaan dan moet je voor beide de pin-code invoeren. Daarna kan je de simkaarten individueel configureren via de optie ‘sim management’  in het instelling menu. Zo kan je aangeven wat je default simkaart is voor bellen en voor data en aangeven of je op beide, één of geen simkaart(en) roaming wilt toestaan Ook kan je de namen van de simkaarten veranderen. Je kan ook niets instellen. Wil je bellen dan heb jij altijd nog de mogelijkheid om de juiste simkaart of zelfs internet te selecteren voordat je begint. Al met al is het sim management erg intuïtief.

De smartphone is af fabriek ingesteld met Nederlands als standaard taal. Weer zo’n kleinigheidje dat er op duidt dat er echt aan de gebruiker is gedacht. Standaard is, zoals al eerder gemeld, de Facebook app voor geïnstalleerd.  Ook vind je Google Play store, Google Maps en Navigatie, Google’s gratis navigatie applicatie op de telefoon. De AT-AS28D heeft natuurlijk GPS aan boord. Ook heeft de telefoon een FM radio. Zoals zo vaak fungeert het snoertje van de headset als antenne. Dit is zeker niet de beste optie van het toestel maar het werkt. Internetradio kan je ook beluisteren via WiFi, maar dan moet je wel nog even een app downloaden.

Even wat specificaties. Deze Wolfgang smartphone heeft een 2,8 inch QVGA full touch scherm en draait op een wat oudere Android versie 2.3. Is dat erg? Nee eigenlijk niet. Het is nog steeds de meest gebruikte versie maar eerlijk is eerlijk Android 3.0 heeft zeker meer ingebouwde functionaliteit. Het is onbekend of er ooit voor dit toestel een upgrade naar een hogere Android versie beschikbaar komt. Wij verwachten het niet.

Het toestel heeft twee camera’s. Aan de achterkant een 3,2 MP camera en een simpele VGA camera aan de voorkant voor video chatten. Het kloppende hart van deze telefoon is een MTK MT6573 processor, die 650 MHz klokt. Dat is niet snel. Daarnaast beschikt de smartphone over slechts  512 Mb werkgeheugen.  De CPU en het werkgeheugen zorgen ervoor dat de telefoon niet echt snel is. Alles werk naar behoren maar het is zeker niet de vlotste.

Waar wij echt aan moeten wennen is het scherm. Allereerst is het met 2,8 inch, iets meer dan 7 cm, aan de kleine kant. Ook de resolutie van 320 * 240 pixels is aan de lage kant. QVGA staat voor Quarter VGA en is dus een vierde van een standaard VGA scherm 640 * 480. QVGA was de scherm vormfactor in 2006. Het kan en het werkt maar het scherm valt een beetje tegen. Zeker ook omdat de afwerking niet helemaal optimaal is. Aan de bovenkant is wat lucht gekomen onder de beschermfolie zodat het licht verkleurt is. Dit komt waarschijnlijk omdat wij een zogenaamd pre-productie toestel hebben ontvangen.

Al met al is de Wolfgang AT-AS28D vooral voor de beginnende en jongere smartphone gebruikers een aanrader. Voor nog geen € 100 heb je een volledig Android toestel met toetsenbord en camera. Een echte messenger, door het toetsenbord, dat verrassend goed typt,  internet toegang via WiFI, GPS en de mogelijkheid om 2 simkaarten te gebruiken. Dat is handig in het buitenland en als je werk en privé wilt scheiden. Voor zo’n prijs is het logisch dat er ook concessies gedaan zijn. Het scherm is aan de kleine kant en de schermresolutie valt tegen. Zet je dit echter af tegen de prijs dan weten wij het zeker. ALDI en AT hebben ook dit keer weer een winnaar!

Haast je naar de winkel want zoals altijd op = op. Het zou ons niet verbazen als ook dit toestel weer voor 12 uur is uitverkocht.

Door: de redactie

Er zijn 1 reacties op dit bericht:
Leuk toestel. Heb hem na het lezen van dit artikel gehaald en blij verast. Doet wat hij moet doen voor het geld.
Stefan  |  11:41  |  03-12-2012
Reageren op dit artikel