Nokia

De voorzitter van de raad van bestuur van Nokia, Risto Siilasmaa, heeft vorige week een opmerkelijke uitspraak gedaan. Een uitspraak die haaks staat op wat Nokia’s CEO Stephen Elop tot nu toe zei. Het lijkt dat Nokia intern sterk verdeeld is over hun toekomst. Wat gaat deze boardroom rel nu precies over?

Elop was altijd heel duidelijk als iemand hem vroeg: ‘Wat nu als Nokia’s Windows telefoons niet aanslaan? Heeft Nokia een alternatief plan?’. Steevast zei hij: ‘Ons plan B is om plan A erg succesvol te maken’. Siilasmaa maakte in een TV interview echter duidelijk dat er wel degelijk een back-up plan is als de combinatie Nokia met Windows OS toch minder goede verkoopresultaten geeft. En gelukkig maar, want de voortuitzichten van Nokia’s nieuwe telefoon zijn niet zo goed. Het lijkt erop dat Nokia voorlopig nog wel even uit de gratie blijft. De verkopen vallen iedere maand weer tegen en in Espoo, waar het Nokia hoofdkantoor staat, vreest men 19 juli, de dag waarop zij hun tweede kwartaalcijfers bekend gaan maken. Even later verklaart Siilasmaa dat hij wel heel veel vertrouwen heeft in hun nieuwe Windows telefoon.

Wat zijn Nokia’s opties? Volgens Telebeeld zijn er niet zoveel overlevingsscenario’s meer. Wellicht is het een optie om hun entry level toestellen, de zogenaamde feature telefoons, aan een Chinees of Indiaas bedrijf te verkopen. Net zoals bijvoorbeeld IBM deed met Lenovo. In ruil mag de koper dan enkele jaren de naam Nokia gebruiken. Microsoft heeft eigenlijk de deur dicht gegooid met hun aankondiging van de Surface, hun nieuwe tablet. De software (en hardware) reus uit Seattle is alles behalve loyaal tegen hun hardware partners. Zij gaan gewoon hun eigen weg. De laatste tijd komt weer meer en meer het oude gerucht van Samsung om de hoek kijken. De Koreanen zijn de grote verliezer in de huidige patentenoorlog in de US tegen Apple. Wellicht kunnen zij Nokia’s patenten heel goed gebruiken in de strijd. Maar eerst moet Nokia een interne strijd uitvechten.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel