Nieuwe Wolfgang super smartphone walst de Aldi plat

In volle glorie ligt de nieuwe Wolfgang AT-AS50SE voor ons op het kantoor van de redactie. En wat voor een Wolfgang! Het is een modern vormgegeven 5" matzwarte smartphone. Met voorsprong de beste, snelste, krachtigste en uitgebreidste Wolfgang ooit. En misschien ook wel de duurste. Met zijn € 339 zeker niet de goedkoopste Aldi-telefoon, maar wel weer met de bekende goede prijs-kwaliteit verhouding.

Qua design lijkt de nieuwe Wolfgang het meest op een  soort ‘super sized’  Nokia 920. Naast het scherm een dunne rand en de achterkant, net als de Nokia, een beetje gebogen. Helaas ligt de rand net iets hoger dan het scherm zelf. De achterkant is matzwart en daardoor gevoelig voor vingerafdrukken. Sowieso doet het een beetje goedkoop en erg plasticachtig aan. Wij hadden liever gezien dat AT hier hun gebruikelijke glanzende achterkant had gebruikt. De AT-AS50SE ligt lekker in de hand en is met 155 gram zelfs aan de lichte kant.

Niet alleen de grootte van het scherm is opmerkelijk, ook de kwaliteit valt onmiddellijk op. Op papier al heel indrukwekkend met een resolutie van 1920 * 1080 (1080p). Op ons testexemplaar stonden wat foto's van onder andere een adelaar. Bij het sterk inzoomen op de kop van de adelaar, zagen wij tot onze verbazing de reflectie van de fotograaf in de ogen van het beest. Zo helder en duidelijk is dit IPS-LCD scherm. Natuurlijk, Apple's retinaschermen zijn net nog even beter, maar deze Wolfgang komt daar aardig bij in de buurt.

Dat het hier om een high-end smartphone gaat, blijkt ook uit beide camera's. De hoofdcamera, aan de achterkant van het toestel, is 13 MP en heeft een dual-led flitser. Dit maakt goed fotograferen ook binnen, vaak het zwakke punt bij telefoons, mogelijk. De webcam is 5 MP en heeft een single-led flitser. Het interne geheugen van 16 Gb zorgt ervoor dat er duizenden foto's opgeslagen kunnen worden. De Wolfgang kan echter niet worden uitgebreid met extra geheugen via SD-kaarten. Je zult het dus met de 16 Gb moeten doen.

Via een handige feature compenseert de Wolfgang dit gebrek overigens meteen. Een handig trucje, dat wij nog niet eerder bij een telefoon hebben gezien. Via het meegeleverde kabeltje, micro-USB naar USB, kun je gewoon USB-apparaten op je telefoon aansluiten. Dus ook een USB-stick om snel even foto's te back-uppen.  Probleem opgelost. Maar deze optie biedt veel meer mogelijkheden. Zo kan je zelfs een muis of toetsenbord aansluiten en theoretisch, als de juiste drivers beschikbaar zijn, ook een printer. Is dit de start van een nieuwe trend? Dit zien wij de veel duurdere iPhone nog niet doen.

Het hart van deze smartphone is een quad-core 1,5 GHz processor van het Taiwanese bedrijf Mediatek. Dit model CPU kom je bij steeds meer smartphones tegen. Gebaseerd op de bekende ARM technologie en prima geschikt voor grotere scherm telefoons. Zo gebruikt ook Sony deze processor in haar hogere segment toestellen en vele Chinese fabrikanten. De snelle CPU gecombineerd met 1 Gb werkgeheugen - nog nooit had een Wolfgang de beschikking over zoveel intern geheugen - zorgt voor een super snelle responsetijd van de telefoon. Met snel bedoelen wij echt snel. Het is een genot om met dit toestel te werken.

Aldi-telefoons kenmerken zich altijd door een zogenaamde schone installatie. De gebruiker is niet eerst uren bezig om onnodig apps van het toestel te verwijderen. Ook bij deze Wolfgang is dat het geval. Lekker basic, maar super handig. De allerlaatste Android versie, 4.2.2 (Jelly Bean) is geïnstalleerd en de fabrikant zorgt dat de nieuwste updates altijd beschikbaar zijn via www.wolfgangmobile.com. Ook hierin loopt Aldi voorop.

Op dit moment is de trend om de batterij volledig in het toestel te integreren. Even eenvoudig een nieuwe batterij in het toestel stoppen, is er dus niet meer bij. Deze Wolfgang is geen uitzondering. Net zoals Apple, HTC en Nokia kun je de achterkant van het toestel niet losmaken. Dit betekent ook meteen dat de simkaarten, het is immers wederom een dual-sim kaart telefoon, op een alternatieve wijze moeten worden geïnstalleerd. De simkaarthouder zit aan de bovenkant van het toestel en kan via de meegeleverd (Apple)pin eenvoudig geopend worden.

Hierna kun je een normale maar ook een micro-simkaart in de telefoon schuiven. Schuifje er weer op, even klikken en klaar. Het is wel een klein beetje prutsen maar als je het eenmaal door hebt, kinderlijk eenvoudig.

De batterij is trouwens wel extra groot, 2300 mAh, en geeft je volgens de handleiding zo’n 360 minuten spreektijd en ruim 200 uur stand-by. Hoe de telefoon zich in de praktijk gedraagt heeft Telebeeld niet kunnen testen, omdat wij  dit slechts een paar uur konden doen. Gelukkig, en daar zijn wij heel blij mee, heeft AT wel naar ons geluisterd over de plaats van de micro-USB slot. Eindelijk een Wolfgang die je gewoon aan de onderkant kan laden. Laden en bellen op hetzelfde moment is nu dus wel mogelijk. Ook in dit geval is de bijgeleverde oplader wit met een witte kabel. Hoewel het een details zijn, hadden wij liever gezien dat deze zwart waren. Dat past beter bij het toestel.

De Wolfgang AT-AS50SE is zonder twijfel de beste Aldi-telefoon ooit. Ongekend goede specificaties en features. Vooral de hoge kwaliteit van het scherm en de snelheid van het toestel vallen op. Hoewel de duurste Aldi smartphone ooit, krijg je zeker waar voor je geld. Het toestel is vanaf volgende week zaterdag 28 september te vinden achter de kassa bij de plaatselijke Aldi. Wel er vroeg bij zijn, want als je pas om 10 uur de winkel instapt zijn ze allemaal weg. O ja, ons grootste kritiekpunt is toch weer de naam van dit toestel. Is de Wolfgang Symfonie Max niet een veel betere naam?

Door: de redactie

Er zijn 4 reacties op dit bericht:
Hoe kan je de beltonene veranderen? Dit kan ik nog niet vinden helaas?? Marianne  |  08:59  |  29-09-2013
Op de site van Wolfgang staat onder specificaties dat deze een micro SD tot 32GB erin kan. richard  |  16:52  |  25-09-2013
De allerlaatste versie van Android: 4.2.2? Euuh, 4.3 is al uit... Roland  |  20:37  |  24-09-2013
Dat kabeltje om een USB-stick aan te sluiten is een feature die Wolfgang al langer heeft hoor. Je kan er dus ook gewoon een toetsenbord mee aansluiten. Is reuze. Sjoerd  |  13:07  |  24-09-2013
Reageren op dit artikel