Nieuwe gratis G Data-app beschermt tegen ernstig beveiligingslek bij Android-smartphones

Nieuwe G Data-app beschermt tegen ernstig beveiligingslek bij Android-smartphones

Duitse beveiligingsexpert biedt gratis oplossing voor USSD-beveiligingsprobleem van veel Android-smartphones

Badhoevedorp, 28 september 2012 - G Data biedt vanaf nu een gratis app voor gebruikers van Android-apparaten die last hebben van het onlangs gemelde USSD-lek, dat cybercriminelen in staat stelt om smartphones op afstand geheel te wissen of te resetten. Het G Data USSD-filter vangt de kwetsbare “tel”-URL’s af en controleert of deze de schadelijke code bevatten en blokkeert zo nodig de oproep die door deze URL geïnitieerd wordt. De beveiligingsapp is verkrijgbaar in de Google Play Store.

Waar bevinden zich “tel”-URL’s?

Op veel websites, bijvoorbeeld op telefoonboekensites zijn deze handige URL’s te vinden. Als de gebruiker op zo’n link klikt, begint de telefoon het nummer direct te bellen. Door het USSD-beveiligingslek is het voor cybercriminelen mogelijk om ”tel”-URL’s te manipuleren en schade aan de smartphone van de gebruiker aan te richten. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om het apparaat volledig te wissen.

Zo werkt G Data’s USSD-filter

G Data’s USSD-filter controleert de code van alle aangeklikte “tel”-URL’s om na te gaan of deze de schadelijke USSD-code bevat.
De gebruiker moet het USSD-filter na de installatie handmatig activeren, zodat de beveiligingsapp ook daadwerkelijk zijn werk kan doen. De activering is erg eenvoudig: wanneer de gebruiker de eerstvolgende keer na de installatie van de G Data USSD-filter met zijn telefoon een “tel”-URL aanklikt, dan verschijnt er een melding voor het activeren van G Data’s USSD-filter, waarbij de gebruiker een vinkje moet plaatsen voor de optie ‘Voor deze actie standaard toepassen’.

Het USSD-filter vangt vanaf dan alle “tel”-URL’s af en controleert of deze een USSD-code bevatten. Als het aangeklikte ‘servicenummer’ een USSD-code bevat, verschijnt er direct een waarschuwing en wordt de oproep geblokkeerd.
Als er niets met het servicenummer aan de hand is, wordt de oproep uiteraard gewoon gestart.

Kan een geblokkeerd nummer alsnog worden gebeld?

Ja, de gebruiker kan, als hij het geblokkeerde nummer toch wil bellen, het nummer kopiëren en in de telefoonapp plakken. Er zal alsnog een waarschuwing verschijnen als de USSD-code wordt uitgevoerd, maar de oproep wordt niet geblokkeerd.

Conflicteert deze app met andere toepassingen?

Nee, de app functioneert alleen als filter. Er worden geen gegevens veranderd of verwijderd.

Link naar G Data’s USSD-filter:
https://play.google.com/store/apps/details?id=de.gdata.labs.telurlblocker

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel