Nieuwe Empire 2-in-1 10" Windows tablet absolute aanrader

Voor ons ligt de nieuwe zwarte 2-in-1 tablet van Empire, die onder andere via Veronica, Margriet en de Libelle, verkocht wordt voor hun abonnees voor € 249 (niet-abonnees betalen € 279). Maar wat is het nu eigenlijk? Het lijkt op een gewone tablet, maar met het bijgeleverde toetsenbord, dat via een magneetsluiting aan de tablet wordt vastgeklikt, wordt de tablet in een ultrabook omgetoverd. Wij gingen op onderzoek uit en hebben de tablet kort kunnen testen.

In tegenstelling tot de eerdere tablets van Empire draait deze 2-in-1 niet op Android, maar op Windows 8.1. Niet de afgeslankte RT versie, zoals bijvoorbeeld geïnstalleerd op de Microsoft Surface, maar de volledige versie. Zonder probleem kan deze tablet dus met alle Windows software overweg. Heel uniek is overigens dat Empire gratis bij deze tablet één jaar het volledige pakket van Microsoft Office bijlevert. Dus vanuit de verpakking meteen Outlook, Word, Excel en Powerpoint gebruiken. Om de tablet te beschermen doet Empire er ook nog gratis een McAfee antivirusprogramma bij. Dat bespaart toch al met al zo’n € 375. En dat is mooi meegenomen.

Specificaties

De specificaties van de 2-in-1 zijn zonder meer goed te noemen.

Intel heeft heel veel geld geïnvesteerd om voet aan de grond te krijgen in de tablet-markt. Eigenlijk kun je zeggen dat de Amerikaanse chipmaker simpelweg markt heeft gekocht. Het is daarom een logische keuze van Empire om deze tablet met een Intel quad-core 1,3 GHz Atom processor uit te rusten. Bovendien draait de tablet op Windows en wordt de keuze natuurlijk sowieso beperkt. De processor wordt ondersteund door 1 GB werkgeheugen. Dit lijkt aan de magere kant, maar wij kunnen iedereen gerust stellen. In de praktijk werkt de tablet echt lekker snel en reageert goed op al onze opdrachten.

De tablet heeft 16 GB opslagruimte aan boord. Natuurlijk is dit via microSD gemakkelijk uit te breiden. Bovendien krijgt iedere gebruiker tegenwoordig bij Microsoft Office 365 onbeperkte cloud-opslagruimte via OneDrive. Tot enige dagen geleden was dit nog beperkt tot 1 TB, maar sinds kort heeft Microsoft zelfs die beperking opgegeven. Aan opslagruimte dus geen tekort.

Scherm

De 2-in-1 tablet heeft een groot 10,1” glazen scherm met een prima resolutie van 1.336 * 768 en wordt door een aparte Intel HD graphic processor optimaal aangestuurd. De kijkhoek van deze tablet is redelijk kritisch en het is even uitzoeken hoe je de tablet het best voor je kunt houden om het scherm goed te kunnen blijven lezen. 

In het verleden vonden wij dat Windows niet echt goed uit de verf kwam op een 10” tablet. Het startscherm met de ‘levende’ tegels – ook wel de metro-interface genoemd – voldoet prima, maar zodra je het normale Windows bureaublad gebruikt toont alles een beetje pietepeuterig en is minder goed leesbaar. Gelukkig zijn er tal van verbeteringen doorgevoerd in Windows 8.1 en wordt het besturingssysteem steeds geschikter om ook op een tablet te gebruiken. En je kunt natuurlijk altijd het standaard lettertype aanpassen en bijvoorbeeld vergroten.

Toetsenbord en uiterlijk

Standaard wordt bij deze 2-in-1 tablet een volledig qwertytoetsenbord geleverd dat meteen dienst doet als beschermhoes. Aan de bovenzijde van het keyboard zit een magnetische connector waarop de tablet wordt geklikt (in de zogenaamde landscape-modus). De tablet verandert dan in een ogenblik in een volwaardig notebook. Geen gedoe met bluetooth pairing, het toetsenbord werkt meteen en altijd.

Aan de zijkant van het toetsenbord zit een USB-poort geïntegreerd. Praktisch. Gezien het formaat van de tablet zijn de toetsen natuurlijk wel wat aan de kleine kant. Even oefenen en je kunt prima op het zwarte keyboard typen. Jammer is wel dat de ‘enter’-toets wat aan de kleine kant is. Aan de onderkant van het toetsenbord zit een touch-pad. Omdat de 2-in-1 wordt geleverd met een optische muis adviseren wij om het touch-pad uit te schakelen. Dan voorkom je dat er per ongeluk over het touch-pad wordt geveegd bij het typen met alle gevolgen van dien.

Zoals gemeld kan het toetsenbord meteen ook dienst doen als bescherming voor de tablet tijdens vervoer. De tablet schuif je heel gemakkelijk omgekeerd op het keyboard. Wel moet gezegd worden dat de achterkant van het toetsenbord gemaakt is van plastic dat een beetje goedkoop aandoet. Het lijkt ook niet al te sterk. Dat is jammer, maar gezien de prijs was het natuurlijk niet mogelijk om bijvoorbeeld een aluminium toetsenbord te leveren. Wij hebben een zogenaamde pre productie sample getest. De fabrikant heeft ons desgevraagd meegedeeld, dat het toetsenbord inmiddels is aangepast en nu veel harder van structuur is. Probleem opgelost.

De tablet houdt met zijn 266 * 169 * 12 mm prettig vast en weegt 569 gram. Met toetsenbord komt het totale gewicht op 1.027 gram. Wel een stukje zwaarder, maar aan de andere kant dan wel optimaal beschermd.

Deze 2-in-1 is uitgerust met een grote accu van 6.300 mAh. In de praktijk, bij normaal gebruik, gaat de tablet zo’n tien uur mee zonder opgeladen te worden. En dat is netjes. Erg fijn is dat de tablet opgeladen wordt via de normale micro-USB standaard. Meestal heb je dus geen extra lader nodig, want de voeding van de meeste (Android) smartphones passen moeiteloos op deze tablet. Via de ingebouwde micro HDMI-poort kun je de tablet aansluiten op een TV, monitor of beamer.

Op de tablet zijn twee 2 MP camera’s te vinden. Een aan de achterkant voor het maken van foto’s en video’s en een aan de voorkant voor bijvoorbeeld selfies of te gebruiken als webcam. Op de tablet is standaard Skype geïnstalleerd. Omdat de tablet geen flitser heeft, is het wat lastiger om goede foto’s binnen te maken. Buiten bij daglicht gaat dat een stuk beter. Maar de camera is en blijft wel 2 MP.

Conclusie

Empire did it again! Iedere keer weet het bedrijf te verrassen met producten, die een uitstekende prijs kwaliteitverhouding hebben. Ook deze keer weer. Voor € 249 – de prijs van een gemiddelde 8” tablet - krijg je een volwaardige snelle Windows 10” tablet met een prima scherm, dat je in een handomdraai verandert in een notebook. Handig voor bijvoorbeeld scholieren en studenten en een prima alternatief voor Chrombooks. Bij de 2-in1 tablet van Empire krijg je er dan wel ook meteen Office 365 gratis bij met onbeperkte cloud-opslag. Het toetsenbord voldoet uitstekend en de tablet heeft voldoende uitbreidingsmogelijkheden. Kortom: een absolute aanrader.

Door: de redactie

 

 

 

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel