Voormalige CEO France Telecom aangeklaagd over zelfmoorden

Didier Lombard, verantwoordelijk voor France Telecom van 2005 tot en met 2010, is gisteren door het Parijse gerechtshof aangeklaagd voor het creëren en instaand houden van een cultuur van pesten en onnodig onderdruk zetten van werknemers. Hij is vrijgekomen na het betalen van een borgsom van € 100.000.

In de periode van 2,5 jaar pleegde maar liefst 35 France Telecom werknemers zelfmoord. Hoewel onder het landelijke gemiddelde in Frankrijk, FT was een bedrijf met 1650,000 werknemers, werd het al snel duidelijk dat het beleid van Lombard een grote rol speelde bij deze zelfmoorden. Hij introduceerde het zogenaamde NEXT-programma dat er voor moest zorgen dat de efficiëntie omhoog ging en op hetzelfde moment werden ruim 22,000 mensen ontslagen. Dit gebeurde in een zeer korte tijd. Daarnaast moest het management iedere 3 jaar van positie ruilen. De meeste mensen, die zelfmoord pleegde, verwezen naar de erbarmelijke arbeidsomstandigheden in hun afscheidsbrieven.

Door druk van vakbonden en politici werd Lombard gedwongen ontslag te nemen. Zijn opvolger stopte het NEXT-programma onmiddellijk. Dit alles heeft wel geleid tot de vervolging van Lombard.  Op korte termijn moet hij zich voor de rechter verantwoorden.

Door: redactie Telebeeld

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel