Keurmerk voor Refurbished iPhones biedt consument zekerheid

Doekle Terpstra, voorzitter van ondernemersorganisatie Techniek Nederland, reikt op 15 maart de eerste certificaten van het nieuwe Keurmerk Refurbished uit aan Forza Refurbished, Leapp en Renewd. Consumenten die bij deze bedrijven een iPhone aanschaffen, hebben de zekerheid dat hun refurbished smartphone van hoogstaande kwaliteit is. Techniek Nederland en de gecertificeerde bedrijven willen met het nieuwe Keurmerk de kwaliteit van refurbished smartphones verbeteren en zo een bijdrage leveren aan een circulaire economie. Nederland is het eerste land ter wereld met een kwaliteitsgarantie voor refurbished smartphones.

Betere garantie dan op een nieuwe iPhone
De garantie die Forza Refurbished, Leapp en Renewd geven op refurbished iPhones gaat verder dan de garantie op nieuwe toestellen. Batterij en accessoires vallen standaard onder de 24 maanden garantie van het Keurmerk Refurbished en dat is bij nieuwe iPhones niet het geval. Refurbished smartphones zijn er in drie categorieën: zo goed als nieuw, licht gebruikt en zichtbaar gebruikt.

50 Controlepunten
Om voor het Keurmerk Refurbished in aanmerking te komen, moet een bedrijf de smartphone op meer dan vijftig punten controleren. Bedrijven met het Keurmerk Refurbished onderwerpen het toestel aan een uitgebreide inspectie van zowel hardware als software. Belangrijke onderdelen als de accu en het scherm worden standaard gecontroleerd en eventueel vernieuwd. Aan de hand van een uitgebreide checklist kijkt de refurbisher onder meer naar het besturingssysteem, de touchfuncties, de cameralens, de microfoon en de werking van de connecties (WiFi en bluetooth).

Zekerheid
Aanleiding voor het nieuwe keurmerk zijn de grote kwaliteitsverschillen in het aanbod van refurbished smartphones. Hierdoor weet de klant niet goed waar hij aan toe is. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: ‘Zowel de professionele refurbished bedrijven als de overheid willen het kaf van het koren scheiden. Consumenten krijgen met dit keurmerk de zekerheid dat de smartphone die ze aanschaffen kwalitatief volledig in orde is’.

Circulaire economie
Volgens Terpstra willen consumenten graag een bijdrage leveren aan een beter milieu. ‘Door smartphones een tweede leven te geven, besparen we veel energie en verbruiken we minder schaarse grondstoffen. Daarnaast verkleinen we de afvalberg en dringen we de uitstoot van broeikasgassen terug. En als consument ben je natuurlijk ook gewoon duidelijk goedkoper uit wanneer je een refurbished iPhone koopt.’ De ontwikkeling naar een circulaire economie past in de doelstellingen van het kabinet. Het Keurmerk Refurbished heeft dan ook de steun van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

iPhones
Het keurmerk geldt in eerste instantie alleen voor iPhones, die zo'n 94 procent van de refurbished markt uitmaken. Het is de bedoeling om op termijn uit te breiden naar iPads, MacBooks en Android-apparaten. Naar verwachting zullen uiteindelijk meer professionele refurbished bedrijven zich bij het keurmerk aansluiten.

Onafhankelijke toetsing
TÜV Nederland voert als onafhankelijk certificatie-instituut technische audits uit bij de deelnemende bedrijven om het hoge kwaliteitsniveau te waarborgen. Bedrijven met het Keurmerk Refurbished moeten niet alleen voldoen aan strenge kwaliteitseisen maar ook aan strikte financiële voorwaarden. EDR Credit Services (onderdeel van DAS) toetst of de deelnemende bedrijven financieel solide zijn.
 
Groeimarkt
De markt voor refurbished smartphones groeit de laatste jaren snel. Uit het rapport De Grote Refurbished Barometer van BigSpark (november 2018) blijkt dat 19% van alle verkochte iPhones in ons land inmiddels al een refurbished iPhone is. Daarnaast wordt er online al meer gezocht naar refurbished iPhones dan naar nieuwe iPhones. Kostenbesparing en duurzaamheid zijn voor consumenten de belangrijkste overwegingen om voor een gereviseerde smartphone te kiezen. De verkoop van nieuwe smartphones daarentegen vertoont sinds een aantal jaren een lichte daling.

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel