Keurmerk nodig voor mobiele telefoon recyclers

Vandaag werd bekend dat Robert Moszkowicz een forse schadevergoedingen heeft ontvangen van KPN. Hoe zat het ook weer? De advocaat, broer van, kocht een nieuwe telefoon bij KPN maar vond deze na korte tijd toch niet voldoen. Vervolgens werd het toestel teruggebracht naar de winkel en kreeg de advocaat een nieuwe mobiel. Zijn oude toestel werd vervolgens, compleet met al zijn gegevens (pikant en blijkbaar ook interessant voor de FIOD) aan een andere klant doorverkocht.

Dat was natuurlijk erg slordig van deze KPN winkel, maar helaas niet uniek. Recent onderzoek in Engeland toont aan dat er op grote schaal door criminelen gerecyclede toestellen worden gekocht puur en alleen om de nog aanwezig gegevens te misbruiken. Voor weinig geld, soms slechts enkele euro’s per telefoon, krijgen Russische en Nigeriaanse bendes toegang tot e-mails, foto’s, PIN codes maar ook inloggegevens voor bijvoorbeeld online banking. Er zijn gevallen bekend dat de bendes na onderzoeken van gevoelige informatie vervolgens inbrekers op pad sturen. Een andere truck is om met de vonden data oud eigenaar van zo’n gerecyclede telefoon te chanteren.

Wij pleiten ervoor dat in Nederland de bekende recycle websites gezamenlijk tot actie overgaan en gegarandeerd altijd alle data van toestellen halen. Dit begint natuurlijk met het terugzetten naar de fabrieksinstellingen met daarna een volledige reflash van de ingenomen telefoons. In sommige gevallen is dit helaas niet genoeg en moeten deze bedrijven ook met speciale ‘wipe’ software aan de gang gaan. Het Finse Blancco, toonaangevend in gegevenswissen van telefoons, is hiervoor een goede keuze.  Wat te denken van een recycle keurmerk, zodat de consument weet dat hij of zij daar het oude toestel veilig kan inleveren.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel