Ingram Micro en Brightpoint

Afgelopen maandag werd bekend dat Ingram Micro, de grootste distributeur van hard- en software ter wereld, de grootste distributeur van mobiele telefoon in de wereld, Brightpoint gaat overnemen. De bedrijven samen zullen in 2012 meer dan $ 40 miljard omzet hebben. Kortom de twee reuzen worden samen nog groter en een machtige gigant is geboren.

Om een goed beeld te krijgen van beide bedrijven is het verstandig om ze eerst met elkaar te vergelijken. Qua omzet is Ingram Micro bijna 7 keer zo groot als Brightpoint. Brightpoint is echter veel winstgevender.

 

Zoals verwacht heeft Ingram veel meer klanten, verkoopt in veel meer landen en heeft bijna 3 keer zoveel werknemers. De grootste concurrent van Ingram Micro is TechData. Voor Brightpoint is dat Brightstar. Frappant is dat TechData en Brightstar in Europa een joint-venture hebben. MCC in Nederland is eigendom van deze joint-venture. De derde distributeur is het Engelse 20:20Mobile, die alleen in Europa actief is.

Ingram Micro heeft in Europa meerdere pogingen gedaan om te groeien in de mobiele telefoonmarkt. In Noord-Europa werd reeds in 1998 begonnen met de verkoop van Nokia telefoons. Ingram probeerde dit vroege succes naar andere landen te kopiëren. Helaas zonder al teveel succes. De laatste poging, onder de bezielende leiding van Pierre-Yvon Mechali, een Fransman die direct aan Alain Maquet, Ingram’s Europese president rapporteert is enkele maanden geleden begonnen. Mechali is afkomstig van 20:20Mobile Frankrijk waar hij niet echt succesvol was. Ook bij Ingram Nederland is de laatste tijd fors geïnvesteerd om een grotere rol te gaan spelen in het mobiele telefoon segment. Het was dan ook een enorme klap toen RIM eerder dit jaar besloot het hardware contact met Ingram stop te zetten. Al met al dus een logische stap van Ingram Micro om Brightpoint over te nemen.

Brightpoint heeft in ons land een roerige tijd gehad. Het Deense Dangaard nam het uiterst succesvolle Nederlandse Mobicall over en beide bedrijven gingen samen verder. Helaas waren de culturen nogal verschillend en de integratie verliep moeilijk. Zeer korte tijd later werd Dangaard overgenomen door Brightpoint. Vanaf dat moment ging het erg snel bergafwaarts. Het schijnt dat de Amerikanen hun spreadsheet management oplegde aan de Denen, die vooral ondernemers waren. Wat volgde was totale chaos en Brightpoint trok zich terug uit Nederland. De logistiek werd overgebracht naar Trier in Duitsland en een groot aantal mensen werd ontslagen. Een klein verkoopkantoor bleef achter. In de jaren daarna kwam Brightpoint langzaam maar zeker weer terug en zijn nu na Brightstar/MCC de tweede distributeur in Nederland. Zij hebben net een nieuw kantoor in Den Bosch gehuurd.

Ingram Micro betaalt $ 650 miljoen voor Brightpoint en neemt ook nog een $ 190 miljoen schuld over. In totaal $ 840 miljoen of te wel bijna 7 keer de EBITDA. Ingram betaalt een 66% premium op de laatste koers van vrijdagmiddag van $ 5,39. Een bijzonder fors bedrag. Is Brightpoint dat waard? De aandeelhouders van Brightpoint waren blij want hun aandeel steeg met bijna 100% na de aankondiging. Ingram Micro’s aandeelhouders waren minder enthousiast en de koers bleef nagenoeg gelijk.

 

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel