Hoe ziet 2013 eruit? Aandeel smartphones blijft groeien

Het jaar loopt op haar eind en traditioneel worden dan de verwachting voor het volgende jaar bekend gemaakt. Kwamen eerder IDC en Gartner met hun verwachtingen over de groei van de wereldwijde mobiele telefoonmarkt in 2013, vandaag is daar de forecast van het Taiwaneze Digitimes Research bij gekomen.

Volgens Digitimes Research gaan er volgend jaar bijna  1,95 miljard telefoons verkocht worden. 43,6% hiervan, 865 miljoen, zullen smartphones zijn. Dat is een groei van ruim 30% in vergelijking met dit jaar. Natuurlijk blijft de markt gedomineerd door Android en in haar kielzog het zeer succesvolle Samsung. Als Microsoft een eigen smartphone gaat produceren dan heeft dit een negatief effect op het totale marktaandeel van Windows Phone 8. Gebeurt dit niet dan wordt dit nieuwe operating system na Android en iOS het derde platform.

2013 wordt een cruciaal jaar voor zowel Nokia als RIM. Digitimes verwacht dat een van beide fabrikanten het einde van het jaar niet gaat halen. Ook verwachten zij dat Amazon eindelijk met haar langverwachte smartphone gaat komen.

De verkopen van smartphones in West-Europa zullen onder druk komen te staan door dalende consumentenvertrouwen en zowel bedrijven als overheden hebben minder geld om te investeren. Echter de groei in opkomende markten zoals China, Rusland, India, Indonesië en Latijns Amerika zullen groot genoeg zijn om deze daling op te vangen.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel