Esorun maakt draadloos opladen voor iedereen mogelijk

Draadloos opladen wordt steeds vaker een standaard feature bij mobiele telefoons. Zo kun je de meeste Nokia Lumia-telefoons draadloos opladen, heeft de nieuwe LG G2 een draadloos oplaadmogelijkheid en hetzelfde geldt voor de nieuwe Google Nexus 5. In sommige regio’s is de Samsung S4 ook uitgerust voor het draadloos opladen. Maar zoals zo vaak bij de introductie van nieuwe technologieën zijn er ook in de draadloze oplaadwereld verschillende standaards.

The Power Matters Alliance (PMA) is de oudste standaard en is vooral in Amerika populair. Zo kun je nu al draadloos opladen bij sommige Starbucks en McDonald’s. De drijvende kracht achter PMA is Powermat, tegenwoordig onderdeel van Duracell. Wij kwamen Powermat voor het eerst tegen in 2010 op de 3GSM (tegenwoordig Mobile World Congress) in Barcelona. Lid van PMA zijn onder andere BlackBerry, Huawei en HTC. Deze technologie wordt overigens nog niet in mobiele telefoons gebruikt.

Dat geldt niet voor de Qi standaard van  het Wireless Power Consortium (WPC). Qi vind je bij uitstek in smartphones. Een hele lijst fabrikant is lid van deze groep: Nokia, Samsung, Sony, LG, Motorola, Huawei, Alcatel, BlackBerry en HTC. Ook onze eigen Philips heeft zich aangemeld als lid van deze alliantie. WPC gelooft dat het ‘wireless charge’ de ultieme manier van opladen is, veel makkelijker dan via een standaard USB-kabel met stekker. Stel je voor: je gaat ergens koffie drinken, legt je telefoon op tafel en het toestel begint meteen met opladen. WPC  ziet  graag dat hun standaard in alle accu’s komt en dat je dan overal eenvoudig draadloos kunt laden. Bijna alle fabrikanten doen mee in dit consortium behalve natuurlijk Apple. Apple zou gaan kiezen voor haar eigen standaard.

De meest recente technologie komt van Alliance for Wireless Power (A4WP). In tegenstelling tot de beide andere standaards, werkt A4WP met resonantie-technologie en lijkt meer capaciteit te kunnen bieden, maar het staat nog wel in de kinderschoenen. Lid zijn onder andere Intel, LG, HTC en Samsung.  Qualcomm, de grote mobiele telefoonchipmaker uit Amerika, is als enig bedrijf lid van alle drie de consortia. Wel zijn zij van mening dat A4WP eigenlijk de beste methode is.

Omdat eigenlijk alleen Qi in mobiele telefoons zit, gaan wij hier wat dieper op in. Bij deze techniek heb je een zender en ontvanger nodig. De ontvanger zit ingebouwd in je batterij of kun je via een chip koppelen aan je accu. De chips worden steeds kleiner en dus breder toepasbaar. De zender vind je in verschillende hoedanigheden. Zo heeft LG net een rond oplaadstation uitgebracht met een diameter van 6,5 cm. Nokia verraste ruim een jaar geleden met de fatboy-oplader met een geïntegreerd oplaadstation. Wij testten een model van Esorun, een kleine Nederlandse start-up, dat er meer traditioneel uitziet. Zo is het oplaadstation 14,5 cm breed, 8 cm diep en 0,5 cm hoog. In de verpakking vind je naast het universele oplaadstation – verkrijgbaar in zwart, rood, wit, blauw en geel – een USB-kabel en USB-stekker voor de stroom en een beknopte Engelstalige handleiding. Aan de voorkant zit een heel klein ledje dat groen kleurt tijdens het opladen van je smartphone. Het echte oplaadgebied op het station, dus waar je de telefoon moet opleggen om echt te kunnen opladen, is klein. Maar  het is duidelijk aangegeven en via een geluidsignaal hoor je of er verbinding tussen de zender en ontvanger is gemaakt en kan het laden beginnen.

Wij hebben Esoruns oplossing voor de Samsung Galaxy S3 getest. Deze telefoon heeft standaard geen draadloos oplaadmogelijkheid. Maar geen probleem, want Esorun levert een sticker die fungeert als ontvanger. Gelukkig is deze sticker bijzonder eenvoudig te installeren want dat kan maar op een manier. Echt een kind kan de was doen. De accu wordt wel iets dikker door de 0,56 mm extra van de sticker maar de achterkant van de telefoon past nog steeds prima. Wel even de zijkanten goed aanklikken.

In deze video zie je hoe het installeren gaat. 

Hoe werkt het in de praktijk? Heel makkelijk. Leg de telefoon op de juiste plek op het oplaadstation. Doe je het goed dan krijg je een signaal en verschijnt op je telefoon de melding dat je

Samsung draadloos wordt opgeladen. Natuurlijk zie je dat ook in de batterij-indicator rechtsboven op je scherm. Wel lijkt het of het laden langzamer gaat dan via een USB-kabel. Zo duurt het volledig draadloos opladen van je batterij net iets meer dan 6 uur. En dat is ruim twee keer zo langzaam als met de door Samsung meegeleverde normale lader. Esorun biedt de universele draadloosoplaadstation aan voor € 37,90. Tel daar € 14,90 bij op voor de sticker, die je op je accu plakt, en je bent klaar voor € 52,80. Te koop via onder andere Ingram Micro.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel