Eindelijk verliest Apple een patent rechtszaak

Wij hebben er even op moeten wachten maar vandaag heeft de Engelse hoge raad uitspraak gedaan in een patentzaak die Apple had aangespannen tegen HTC. Het door op het beginscherm van links naar rechts te schuiven, om een smart phone vervolgens te ontgrendelen, was de aanleiding. Volgens Apple hadden zijn een patent op dit systeem en maakt HTC  hierop inbreuk.  Helaas voor Apple was de rechter het niet met hen eens.

Dit lijkt een belangrijke overwinning voor HTC. Maar niet alleen voor de Taiwanezen ook Motorola (onderdeel van Google) en Samsung zullen van deze uitspraak gaan profiteren. Het is onmogelijk gemaakt voor Apple om verkopen van smart phones, die hetzelfde mechanisme gebruiken, op deze grond in Europa te verbieden.

Gelukkig was er ook goed nieuws voor Apple. Vanaf vandaag heeft Samsung te verkoop van hun populaire Nexus gestopt in Amerika. Zaterdag werd bekend dat Apple deze patentzaak had gewonnen en het hoger beroep van Samsung is dinsdagavond afgewezen. Deze zaak heeft overigens een volstrekt andere achtergrond. Volgens Apple maken Google telefoons inbreuk op hun zogenaamde ´universal search´ patent. Samsung heeft al aangekondigd verder te gaan met de strijd, dit keer samen met Google.

Het gaat maar door. De patentenoorlog is nog lang niet afgelopen. Wordt de consument hier beter van? Nee zeker niet en uiteindelijk draaien zij voor de kosten op. Natuurlijk rechten en patenten moeten geëerbiedigd worden. Geen twijfel mogelijk. Telebeeld pleit voor samenwerking en in licentie geven van patenten, in plaats van het in de rechtszaal uitvechten. 

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel