Eerste test Microsoft Surface in Nederland

Wij hebben er even op moeten wachten maar nu hebben wij Microsoft’s nieuwe tablet de Surface toch echt zelf kunnen testen. En onze eerste reactie is gematigd positief. Wij hebben gekozen voor de 32 Gb variant met het zogenaamde Touch Cover toetsenbord dat ook meteen als cover dient. Standaard wordt de Surface uitgevoerd met een kickstand waarmee je de tablet rechtop kan laten staan.

De geteste Surface weegt 676 gram en is 9,3 mm dik. De processor van NVidia de Tegra 3 T30 draait op 1,4 Ghz. Al met al een snelle tablet zeker in vergelijking met een iPad. Verder heeft de tablet 2 Gb intern geheugen, 32 of 64 Gb extern geheugen, Wi-Fi, Bluetooth, 2 camera’s, USB poort, HDMI en MicroSD en na keuze een Touch Cover of Type Cover toetsenbord.

De Surface heeft Windows 8 RT, de tablet draait namelijk niet op een Intel processor, als operating systeem met de inmiddels wel bekende Live Tiles, de vroegere Metro interface oftewel ‘levende tegels’. Het is even wennen maar begrijp je de basis dan werkt de interface prima. Het is en blijft Windows dus zo nu en dan loopt het systeem gewoon vast. Overschakelen naar de bekende desktop is kinderlijk eenvoudig hoewel hier de start knop ontbreekt. Teruggaan naar een eerder scherm of app gaat via de special Windows 8 toets. Windows RT 8 is een uitgeklede versie van Windows 8. Normale Windows programma’s kunnen niet op de Surface geïnstalleerd worden omdat de Tegra 3 een ARM in plaats van Intel architectuur heeft.

Het scherm is groter dan bijvoorbeeld de iPad namelijk 10,6 inch in plaats van de 10,1 inch voor de iPad. De resolutie is lager dan de iPad maar toch nog 1366 * 768. Omdat het scherm iets groter is dan je verwacht lijken de verhoudingen niet helemaal te kloppen. In de praktijk is het een erg prettig scherm. Gelukkig is het een Gorilla Glass 2 scherm zodat het niet snel kapot gaat.

Het Touch Cover toetsenbord is even wennen maar na enige oefening voldoet het prima. Nadeel is dat het niet-mechanisch is, dus het ‘ klikt’  niet. Daarom is het in begin lastig vast te stellen hoe hard je moet drukken en of je geen letters overslaat, Je kan het systeem bij iedere aanslag geluid laten maken maar dat irriteert snel. Het toetsenbord is natuurlijk wel wat aan de kleine kant maar wel groter dan alle iPad Bluetooth toetsenborden omdat de Surface simpel een stukje groter is. Natuurlijk is deze test op de Surface getypt. Erg praktisch is de manier waarop het toetsenbord aan de tablet wordt geklikt met behulp van een sterke magnetische sluiting. Het virtuele keyboard is overigens beter dan die op bijvoorbeeld de iPad. Jammer is alleen dat als je cijfers wilt gebruiken deze niet als toetsen worden getoond bij het standaard toetsenbord maar dat je na een apart keyboard moet gaan.

In tegenstelling tot Apple’s tablets beschikt de Surface wel over bijvoorbeeld een USB aansluiting. Het is dus mogelijk om de standaard USB accessoires, zoals toetsenborden, een muis, externe harde schijven en een printer aan te sluiten. Het aansluiten van een printer is net zo eenvoudig als op een normale Windows computer. Jij plugt de USB printer in en Windows installeert in een mum van tijd de printer. Werkt feilloos en wat een verschil met iOS of Android. Werkt alles probleemloos? Nee zo werkt een 3G dongle niet omdat er geen drivers voor beschikbaar zijn. Wellicht komt Microsoft zelf uit met een nieuwe Surface met een ingebouwd 3G/4G modem.

Het externe geheugen is uit te breiden met MicroSD kaarten tot 32 Gb. Dit slot is weggewerkt onder de kickstand van de tablet. Bovendien heeft de Surface een micro HDMI poort zodat je de tablet eenvoudig op een TV of monitor kan aansluiten. Ook van Apple afgekeken is het magnetisch aankoppelen, de MagSafe, van de lader. Helaas is deze magneet niet zo krachtig dus gaat het aansluiten nogal mis. Een klein led lampje verraadt dat je Surface wordt opgeladen. Volgens Microsoft gaat de batterij bij normaal gebruik rond de 10 uur mee. Hoewel nog niet uitgebreid getest hebben wij toch het gevoel dat dit in de praktijk eerder rond de 8,5 uur is. Redelijk dus.

Standaard wordt de Surface geleverd met Microsoft Office 2013 dat bestaat uit Word 2013, Excel 2013, PowerPoint 2013 en OneNote. Voorlopig nog de zogenaamde preview of Bèta versie. De volledige versie is nog niet af en wordt op termijn automatisch geïnstalleerd. Microsoft is hier wel een beetje onduidelijk over wanneer en hoe. Maar goed nog even afwachten.

Om te kunnen mailen moet je gebruik van Windows Mail. Op zichzelf werkt dit goed. Synchroniseren gaat prima maar helaas wordt je mappen- of folderindeling niet goed weergegeven. Alle mappen komen onder elkaar zonder de juiste indeling. Ook is het lastig om een ‘handtekening’ mee te geven. De agenda is redelijk basaal. Je kan een dag, week (geen werkweek) en maandagenda kiezen. Ook is het eenvoudig om het kleurschema te veranderen.

Helaas zijn er nog niet zo heel veel apps beschikbaar, laat staan specifiek voor de Nederlandse markt. Zo zijn er nog geen Windows 8 LinkedIn, Facebook en Twitter apps. Wel zijn al deze programma’s te gebruiken via Internet Explorer, nu nog de enige browser op de Surface. Twitter, Facebook en LinkedIn zijn overigens wel geïntegreerd met Microsoft’s social Hub People. Naast je contacten komen hier ook je sociale media updates binnen. Een logische plek? Nee niet echt. Beter was het geweest als er gewoon apps waren. Die schijnen wel te komen. Apps zijn zoals valt te verwachten te downloaden via de store.

De apps zijn overzichtelijk weergegeven in deze store.

Wat heeft de Surface niet? GPS bijvoorbeeld zul je niet vinden op deze tablet. Plaatsbepaling wordt gedaan via Wi-Fi. Overigens gebruikt de Surface de Tegra 3 chipset waar GPS wel standaard inzit. Misschien iets voor later? Ook moet je tevergeefs zoeken naar NFC. Deze functionaliteit bezit de Surface ook niet. Blijkbaar gelooft Microsoft hier nog niet in.

De goedkoopste Surface, 32 Gb gaat US$ 499 kosten. Met toetsenbord wordt dit US$ 599. De 64 Gb versie met keyboard wordt aangeboden voor US$ 699. Let op: alleen te koop via Microsoft zelf en nog niet in Nederland. Wel al te koop in Amerika en Engeland.

Is de Surface een iPad killer? Natuurlijk vraagt iedereen dit zich af. Maar is dat werkelijk relevant? Voorlopig blijft Microsoft ver achter met het aantal apps. Hierdoor zal het grote publiek zeker nog even wachten. Maar zoek je een goed geprijste en kwalitatief hoogwaardig tablet dan is de Surface zeker een overweging waard. De Surface is in ieder geval makkelijker uit te breiden en Windows 8 is de beste Windows versie ooit.

Door: de redactie

Er zijn 2 reacties op dit bericht:
Andrea je hebt gelijk. Er zijn inderdaad derde pertijen Twitter en ook Facebook apps. Wat wij bedoelde is dat er nog geen eigen apps zijn van Twitter. Sommige apps van derden zijn inderdaad zeker de moeite waard de redactie  |  10:21  |  05-11-2012
Er zijn wel degelijk diverse Twitter apps, geen officiĆ«ele misschien maar er zitten wel een aantal hele goede bij. Andrea  |  21:53  |  04-11-2012
Reageren op dit artikel