Criminelen misbruiken gegevens ingeruilde telefoons

Pas op als je een gebruikte mobiele telefoon inruilt. Je wilt natuurlijk niet dat persoonlijke informatie op het toestel achterblijft. Onderzoek in Engeland wijst uit dat zelfs als je een Android smartphone  terugzet naar de fabrieksinstellingen, data relatief gemakkelijk terug te zetten zijn.

De Britse televisiezender Channel 4 deed onderzoek. Het kocht drie gebruikte telefoons bij een gerenommeerde winkelketen CEX, gespecialiseerd in de verkoop van tweedehands elektronica. En wat bleek? Analisten konden ruim 5.000 bestanden terughalen op één toestel en op de andere twee werden zakelijke inloggegevens gevonden en zelfs medische dossiers van de vorige eigenaar. Bij alle drie de toestellen verklaarde de winkelier dat de telefoons schoon waren en dat alle data er permanent waren afgehaald.

En CEX is geen kleine jongen in Engeland. De keten heeft 235 winkels in Groot Brittannië, waaronder 136 in franchise, en is daarnaast ook actief in onder andere Amerika, Spanje en Australië. De keten koopt en verkoopt al jarenlang succesvol gebruikte elektronica.

De oplossing is simpel. Gegevens worden standaard voorzien van encryptie op bijvoorbeeld een iPhone. Op een BlackBerry, Android en Windows Phone smartphone is dit ook eenvoudig in te stellen maar dit moet wel even door de gebruiker gedaan worden. Er zijn ook speciale apps, die je gegevens nog verder versleutelen. Is een toestel voorzien van encryptie dan is het terugzetten bijna onmogelijk en kun je een toestel met een gerust hart verkopen.

Recyclers kunnen zelf ook wat doen. Er is software die ingenomen toestellen volledig schoonmaakt en alle data wist. Blancco, een bedrijf in Israël, levert deze software waarmee je alle smartphones, tablets en zelfs computers kunt wissen.

Door: de redactie 

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel