Betrouwbaarheid en merk belangrijk bij keuze aankoop tablet en smartphone

Onderzoeksbureau en accountant Deloitte publiceerde haar ‘Global Mobile Consumer Survey 2013’ met daarin een Nederlands perspectief. De komende tijd gaan wij wat dieper in op de resultaten van dit onderzoek naar de gedragingen van de Nederlandse consument.

De penetratie van smartphones is het hoogst bij de Nederlandse consument.  Ruim 59% bezit een smartphone. Er is een apparaat, de laptop, dat hoger scoort  met een percentage van 69%. Om dit verschil in het juiste perspectief te zien moet je je realiseren dat er in 2012 in ons land 1,7 miljoen draagbare computers zijn verkocht tegenover meer dan 2,3 miljoen smartphones.

42% van de Nederlanders heeft een tablets en dat vinden wij vrij hoog. Slechts 15% van de respondenten zegt een e-reader te hebben en dat is dan weer erg laag. De oude feature telefoon is nog steeds populair met 48%. Wij denken dat volgend jaar dit percentage zeker is gedaald en daarnaast is het Telebeeld’s verwachting dat de smartphone penetratie dan die van de laptop wel eens voorbij kan zijn gegaan. Deze trend  wordt bevestigd door de analyse van de vraag of de respondenten van plan zijn  om in de komende 12 maanden een nieuw elektronisch apparaat te gaan kopen.

Wat bepaalt nu de keuze van de consument als men online shopt of in een winkel staat? Vooral bij de potentiële smartphone-koper is de betrouwbaarheid de belangrijkste keuze voor een bepaald model toestel. Gevolgd door het merk en dan pas het operating systeem.

Bij tablets is het merk net even iets belangrijker dan de betrouwbaarheid. Maar goed, in de praktijk liggen beide natuurlijk dicht bij elkaar. Immers een merk doet er alles aan om een bepaalde betrouwbaarheidsimago bij consumenten te krijgen. Bij zowel de tablet als de smartphone is de prijs niet de doorslaggevende factor. Bij feature toestellen komt dit na de betrouwbaarheid juist wel op de tweede plaats.

Het overall smartphone bezit is veel hoger dan de tablets, namelijk 59% tegen 42%. Er is hierbij een duidelijke relatie tussen leeftijd en smartphone en tablet bezit.

In de leeftijdscategorie 55 jaar en ouder zijn er gemiddeld meer tablets dan smartphones. Wellicht is het gebruiksgemak van een tablet juist bij deze groep bijzonder belangrijk. Op een tablet surfen, chatten en boeken lezen gaat nu eenmaal gewoon veel beter dan op het kleine scherm van een smartphone.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel