ARM waarschuwt dat de smartphone zeepbel op springen staat

Veel minder positief nieuws vandaag van de Engelse processor-fabrikant ARM vandaag. Het bedrijf geeft een winstwaarschuwing uit omdat het verwacht dat de verkoop van high-end toestellen in het laatste kwartaal van dit jaar zwakker is dan eerder verwacht.

ARM is een van de grootste leveranciers wereldwijd van processoren voor mobiele telefoons. In 1990 werd ARM opgericht en het is op dit moment genoteerd op de beurs van Londen (London Stock Exchange). Het bedrijf heeft ongeveer 2.000 werknemers en had in 2011 een omzet van £ 492 miljoen. De bruto marge was 22,8%. Om het tij te keren worden er gesneden in de kosten en worden er geen nieuwe techneuten meer aangenomen.

ARM’s CEO Warren East geeft aan dat hoewel er nieuwe toestellen aankomen, met grotere schermen en meer on-line functionaliteit zoals bijvoorbeeld het werken in de cloud, de groei niet de huidige trend gaat houden. Wat hij niet zegt is dat Apple en Samsung vooral groeien en de markt meer en meer gaan domineren en dat beide reuzen niet of nauwelijks ARM CPUs gebruiken. Apple’s heeft hun eigen A5 en Samsung gebruikt meerdere fabrikanten waaronder vooral CPUs die door hen zelf worden gemaakt. Natuurlijk komen ook andere leveranciers sterk op. Hierbij moet gedacht worden aan bijvoorbeeld Nvidia met hun Tegra processor, Qualcomm met de Snapdragon, Texas Instruments, Huawei die een eigen CPU heeft ontwikkeld en Intel die met het Atom platform de mobiele markt opgaat.

De smartphone zeepbel staat niet op springen. Nee, ARM heeft de wind tegen. Natuurlijk op termijn zou de groei wat kunnen afvlakken maar dat is zeker tot 2016 nog niet het geval. ARM kan beter zorgen dat ze op korte termijn met innoverende en kost efficiënte producten blijven komen.

Door: de redactie 

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel