Aldi doet het weer met supersnelle Wolfgang quad-core smartphone

Hij ligt voor ons, de nieuwe  quad-core Wolfgang AT-AS45qHD. En meteen ook een primeur. Vanaf komende zaterdag 12 oktober voor € 199 bij de Aldi in te koop. Volgens ons de goedkoopste quad-core smartphone in Nederland. Maar wees er snel bij want de voorraad is beperkt en dit toestel vliegt echt weer over de toonbank.

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: de AT-AS45gHD is niet snel, maar super, supersnel. Het is echt een genot om met dit toestel te werken. Geen tijdverlies meer bij het switchen van apps. Je houdt de ‘home’-knop twee seconden ingedrukt en je krijgt meteen het overzicht van alle actieve apps. Raak er een aan en razendsnel tovert de Wolfgang de app op je scherm. Hetzelfde geldt voor het in- en uitzoomen, dat  bijzonder vloeiend gebeurt.

Deze zwarte Wolfgang heeft een MediaTek MT 6589 quad-core 1,2 GHz processor met 1 Gb werkgeheugen.  Dit is een CPU die in heel veel middensegment smartphones gebruikt wordt. Natuurlijk zijn er nu al weer veel snellere processoren op de markt, maar zoals altijd kijkt Aldi naar de ultieme prijs-kwaliteitverhouding en die lijkt ook dit keer weer gevonden te zijn. Het werkgeheugen is wat aan de zuinige kant. Het is overigens de tweede Wolfgang met 1 Gb geheugen, alle andere types hadden 512 Mb. Een hele vooruitgang, dat wel, omdat de grootte van het werkgeheugen ook gedeeltelijk bepaalt hoe de telefoon reageert  en hoe snel hij overkomt.

Naast de snelheid bepaalt vooral het scherm, hoe prettig je met een telefoon werkt. Deze AT-AS45gHD heeft een 4,5” IPS scherm met een resolutie van 960 * 540. Op papier wellicht niet echt spectaculair. Echter, in de praktijk valt het reuze mee, mede dankzij het IPS scherm.  De telefoon heeft gewoon een heel goed scherm. IPS heeft als voordeel dat het veel helderder is dan traditionele Lcd-schermen met daarnaast een stabielere response tijd. Bovendien vlekt het scherm niet als je er overheen veegt. Nadeel is wel dat het 15% meer energie gebruikt. Maar goed, de batterij van 2050 mHa geeft volgens de specificaties wel 180 minuten spreektijd en 200 uur in stand-by modus. Zoals bij alle smartphones moet je ook deze Wolfgang iedere nacht opladen.

Helaas zit het micro-USB oplaadpunt wel weer aan de bovenkant, zoals bij de meeste Wolfgang-modellen. En dat is en blijft jammer. Het belt gewoon niet lekker, omdat het snoer tijdens het laden in de weg zit. Nee, onze voorkeur gaat echt uit naar de USB-poort aan de onderkant van de telefoon. Deze smartphone is niet de dunste maar ligt met 10,5 mm en 158 gram wel lekker stabiel in je hand.

Naast het werkgeheugen van 1 Mb beschikt de Wolfgang over 4 Gb opslagruimte. In de praktijk is hier nog ruim 1,3 Gb van vrij. Wel is dit toestel uitbreidbaar met een SD-kaart tot maximaal 32 Gb. Wij raden aan om dit meteen te doen omdat het overgebleven vrije geheugen wat aan de krappe kant is.

De AT-AS45qHD draait op Android 4.2. en heeft een ‘kale’ installatie. De Aldi laat het aan de gebruiker zelf over welke apps hij of zij wil gaan gebruiken.  Android 4.2 is op dit moment de meest gangbare versie en prima voor dit type toestel. Zoals bij alle Aldi telefoons kun je ook in dit toestel twee simkaarten stoppen. Beide simkaarten kun je onafhankelijk van elkaar instellen en beheren. Handig als je een telefoon zowel privé als zakelijk gebruikt. Of je doet op vakantie eenvoudig een goedkope lokale prepaid sim in je toestel en je belt voor weinig. De telefoon accepteert alleen normale simkaarten. Let op bij het installeren: je hebt de neiging om de simkaart er verkeerd om in te doen. Kijk goed naar het plaatje en je ziet meteen wat de juiste wijze is.

De camera aan de achterzijde is 8 MP en uitgerust met een Led-flitser en auto-focus. Vooral in de buitenlucht kun je mooie heldere foto’s maken. Binnen zijn de foto’s van een beduidend mindere kwaliteit maar dat heb je met alle smartphones. De webcam aan de voorkant van de telefoon is 3 MP en dat is prima voor Skypen.

Uniek is dat Wolfgang weer gewoon een papieren handleiding in de doos heeft gestopt. Hierin wordt aangegeven hoe je de smartphone moet klaarmaken voor gebruik en er wordt een kort overzicht gegeven van de belangrijkste functionaliteit. Vooral voor de niet zo geoefende Android gebruikers onder ons bijzonder prettig. In de doos vind je ook een zwarte stekker plus kabel. En natuurlijk een professioneel ogende headset, die wit is. Kortom de AT-AS45qHD is compleet uitgerust.

Is deze Wolfgang een aanrader? In een woord: ja! Op dit moment is er geen snellere telefoon te vinden voor onder de € 200 met deze specificaties. Koppel daaraan het kwalitatief goede scherm en de Aldi heeft weer een winnaar.

Door: de redactie

Er zijn 4 reacties op dit bericht:
De handleiding is veel te summier.
De afstand met mytracks word verkeerd weergegeven (zo\'n 10x te veel).
Het lukt niet om het contactformulier op de website te versturen AML  |  16:42  |  04-01-2014
Deze telefoon is natuurlijk gewoon een re-branded Amoi N828 welke al maanden zo niet meer dan een jaar te koop zijn bij bijv. www.dualslim.nl

De Amoi N828 werd recent nog in het Andoird-Magazine gereviewed: http://www.dualslim.nl/DualSlim-in-de-Media

Overigens is een Cubot GT99 daar €194,95 en dus als quad-core goedkoper dan de Wolfgang, om nog maar te zwijgen over de Amoi N850 Quad-Core die nog voordeliger is! Twan  |  13:11  |  11-10-2013
Marcel, natuurlijk. Is aangepast en bedankt. redactie  |  10:54  |  11-10-2013
1 mb werkgeheugen is natuurlijk 1gb marcel   |  10:15  |  11-10-2013
Reageren op dit artikel