Aantal verkochte smartphones groeit met 19%

De totale mobiele telefoonmarkt, feature- en smartphone gecombineerd, groeide met een kleine 2,6% tot in totaal 43,3 miljoen verkochte telefoons. Zo maakt het Amerikaanse onderzoeksbureau IDC bekend in haar onderzoek naar de de mobiele-telefoonverkoopcijfers voor Europa, het Midden Oosten en Afrika over het tweede kwartaal van dit jaar.

De feature-telefoonmarkt afzonderlijk daalt met 27% naar slechts 10,7 miljoen toestellen en is nu nog maar 25% van de totale markt. Het aantal verkochte smartphones stijgt in vergelijking met 12 maanden geleden met 19% naar 32,6 miljoen stuks. Deze trend zette in 2012 al in en onze verwachting is dat in de huidige verdeling de komende maanden geen grote verschuivingen plaats gaan vinden.

Traditioneel is het tweede kwartaal altijd relatief zwak. Wat vooral opvalt in West Europa is, dat op dit moment al 43% van alle verkochte smartphones 4G ondersteunt. Met de recente introductie van nieuwe toestellen, die allemaal LTE ondersteunen, komt dit over 12 maanden dicht in de buurt van de 100% te liggen.

Niet geheel verrassend is natuurlijk dat Samsung verreweg de meeste smartphones verkocht . Wellicht de enige verrassing is dat zij nog steeds geen marktaandeel hebben dat boven de vijftig procent ligt. In het tweede kwartaal bleven zij steken op 42.9%. Daarnaast is de grote groei bij Apple eruit. Met minder dan 18% blijven zij samen met Samsung de markt wel domineren. De sterke toename van het andere Koreaanse bedrijf LG is spectaculair te noemen. En waar is BlackBerry gebleven? De drie grote Chinese spelers, ZTE, Huawei en Lenovo, hebben ieder een aandeel dat ver onder de 5% blijft  steken.

Door de introductie van zowel nieuwe Samsung- als ook Apple-telefoons, zullen beide bedrijven ook het volgende kwartaal blijven domineren. Wij verwachten een terugval van LG en Sony en wellicht een kleine groei van Nokia. De eerdergenoemde Chinezen zullen pas in 2014 in de top 5 komen.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel