5" Aldi smartphone AT-AS50SE prima zakelijk toestel

Voor de tweede keer in korte tijd  kun je de Wolfgang AT-AS50SE kopen bij de Aldi. Wij hebben deze  5” smartphone aan een duurtest onderworpen met als onderliggende vraag: is dit toestel ook geschikt voor de zakelijke gebruiker?

Op papier krijg je voor € 339 een telefoon met spectaculair goede specificaties. In de doos vind je naast het zwarte toestel, met geïntegreerde accu, een Nederlandstalige handleiding, een servicekaart, witte oplader (USB-stekker) met witte USB kabel (lengte 100 cm) en kwalitatief goede witte oortjes. O a en een pin, gelijk aan bijvoorbeeld  de pin die je bij Apple krijgt, om de simkaarthouder te openen, waarna je maximaal twee simkaarten kan installeren. Erg handig is ook de witte OTG-USB kabel, waarmee je bijvoorbeeld een USB-stick kunt aansluiten. Hier komen wij later nog op terug.

 

Zoals bij alle Wolfgang telefoons kun je ook in dit toestel twee  aparte simkaarten installeren. In dit geval een gewone simkaart en een micro simkaart. Erg handig als je bijvoorbeeld een simkaart gebruikt voor het bellen en op de andere een goedkope databundel hebt. Of natuurlijk in het buitenland naast je normale Nederlandse simkaart, een lokale prepaid in het toestel stopt om goedkoop lokaal te bellen of te internetten. Het kiezen van de juiste kaart bij het bellen is kinderlijk eenvoudig. Let wel op bij het installeren van de simkaart. Hoewel er duidelijk in de handleiding staat hoe je de kaarten moet installeren en zelfs een sticker op de achterkant van dit toestel is geplakt, heb je nog steeds de neiging om de simkaarten fout te plaatsen Doe dit niet want je krijgt ze er echt  met geen mogelijkheid meer uit. Eerst even goed kijken. Het open maken van de simkaarthouder met de pin gaat erg makkelijk. Door een klein magneetje is het terugzetten ook bijzonder eenvoudig.

Deze Wolfgang draait op een zeer recente Android versie 4.2.2. De Aldi kiest er altijd voor om zo min mogelijk apps op het toestel voor te installeren. En dat is voor de zakelijke gebruiker handig. Je bent niet eerst een tijd bezig om ballast van het toestel te halen. Nee, je kunt lekker fris beginnen. De eerste app die je als zakelijke gebruiker installeert is natuurlijk Google’s Quickoffice geïntegreerd met Google Drive, zodat je heel makkelijk bestanden in de cloud kunt opslaan.

Een groot nadeel van alle nieuwe smartphones is en blijft het toch zo nu en dan onhandige virtuele toetsenbord. Hoewel sterk verbeterd sinds de Apple 3G, blijft het toch behelpen. Daarom
 als eerste via Bluetooth een extern toetsenbord aangesloten. De Wolfgang werkt prima samen met bijvoorbeeld een Zagg’s Apple iPad toetsenbord. Het ziet er natuurlijk niet uit en vermindert ook de mobiliteit. Maar het kan. Handig als je het een en ander moet installeren, zoals het toevoegen van je zakelijke e-mail via een exchange server.

De telefoon kan eenvoudig via de meegeleverde USB-kabel als externe opslag aan een computer worden gekoppeld. Hierdoor is de overdracht van bestanden mogelijk. Maar via de OTG-USB kabel kun je ook een USB-stick direct aan je telefoon hangen. Als je bijvoorbeeld de e-reader app Aldiko op je telefoon zet kun je epub-bestanden op je telefoon lezen. De Wolfgang wordt dan ineens een praktische e-reader.

In de trein, vliegtuig - of waar dan ook - is het mogelijk om een video af te spelen, die op een aangesloten USB-stick staat. Dit allemaal omdat de interne opslag van 16 Gb wat aan de kleine kant is. Kun je ook bijvoorbeeld een externe SSD-drive aansluiten? Nee, dat lukt dan weer net niet. Waarschijnlijk levert de telefoon niet genoeg stroom om de drive te laten werken.

Wel kun je een muis gebruiken. Gewoon een USB-muis aansluiten op de OTG-USB kabel en het werkt. Praktisch? Nou dat niet. Maar het werkt. Omdat er geen drivers zijn is het niet mogelijk om je telefoon direct aan een USB-printer aan te sluiten. Dat is jammer, maar er zijn genoeg alternatieven beschikbaar. Via de app Cloudprinter van Google kun je vanaf ieder Android toestel, dus ook deze Wolfgang, naar een compatibel Cloudprinter printen. En bijna iedere printer in een netwerk, dat verbonden is met internet, is dat. Een simpele app , maar let op niet supersnel. Of als je een WIFI-printer hebt, dan kun je voor de meeste printers een Android app downloaden en printen maar.

Hoe is het met de accu van de Wolfgang AT-AS50SE gesteld? De 2300 mAh batterij voldoet prima. Het toestel gaat makkelijk een werkdag mee. In de praktijk moet je de telefoon eigenlijk na een (werk)uur of 15 weer opladen. Opvallend is wel dat als je onder het 50%-niveau zakt, de batterij relatief snel leegloopt. Is het toestel inactief dan is het stroomgebruik echt minimaal. Als het batterij-niveau onder de 15% zakt wordt de gebruiker gewaarschuwd door drie piepjes en een melding dat je de smartphone moet opladen.

Hoewel niet echt nodig voor zakelijk gebruik is de camera met maar liefst 13 MP echt van een uitstekende kwaliteit. Het video-skypen met de 5 MP webcam aan de voorkant is een genot. Geen haperingen en het beeld is gewoon goed. Natuurlijk is snelheid van je internetconnectie ook een zeer bepalende factor. Maar is die goed, en zelfs via 3G, dan is het geen enkel probleem om mobiel te skypen.

Omdat de Wolfgang een 1,5 Ghz quad-core processor heeft, is het toestel ook zeker snel genoeg voor het houden van presentaties. Maak een Powerpoint presentatie op je PC, zet het document vervolgens op een USB-stick en via de OTG-USB kabel kun je presenteren op je Aldi telefoon. Heb je een scherm of projector in de buurt die DLNA-compatibel is, dan is het mogelijk om je presentatie op het externe scherm te projecteren. Ook kan je video op deze manier streamen. Wel even de app iMediashare op de Wolfgang zetten.

Is de AT-AS50SE geschikt als zakelijk toestel? In een woord: ja! Zonder twijfel. Niet alleen is het toestel snel genoeg, beschikt het over een groot 5” IPS-LCD scherm met een goede resolutie van 1920 * 1080, ligt lekker in de hand, ondersteunt twee simkaarten maar is met de bijgeleverde OTG-USB kabel net even een stapje verder dan de concurrentie. En dan de prijs. Voor slechts € 339 heb je een telefoon die echt zijn mannetje staat. Het zou ons niet verbazen dat de telefoon maar blijft overgaan bij AT met dealers en bedrijven die het toestel willen kopen. Het wordt tijd dat een serieuze Nederlandse distributeur dit merk gaat oppakken. Kom op Ingram, pak de telefoon en bel AT. Lijkt ons een prima combinatie.

Door: Pieter Waasdorp

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel