Voor het eerst Apple iOS en Mac OS 10 virus ontdekt

Palo Alto Networks® (NYSE: PANW), marktleider in enterprise security, kondigt vandaag aan dat het een nieuwe familie malware heeft ontdekt voor Apple OS X en iOS, met kenmerken die in eerdere bedreigingen voor Apple-platforms nog nooit zijn gezien. Deze nieuwe familie, WireLurker, luidt een nieuw tijdperk van malware in voor de Apple-platforms voor desktops en mobiele platformen, en betekent een bedreiging voor bedrijven, overheden en Apple-klanten wereldwijd.

Een aantal kenmerken van WireLurker:

  • Het is de eerste bekende malwarefamilie die geïnstalleerde iOS-applicaties op dezelfde manier kan besmetten als een traditioneel virus;
  • Het is de eerste ontdekte malwarefamilie die third-party-toepassingen via enterprise provisioning kan installeren op iOS-apparaten die niet 'jailbroken' zijn;
  • Het is pas de tweede bekende malwarefamilie die iOS-apparaten aanvalt via OS X en USB;
  • Het is de eerste malwarefamilie die de ontwikkeling van kwaadaardige iOS-applicaties automatiseert via vervanging van de binaire opties.

WireLurker is ontdekt door Claud Xiao van Unit 42, het threat intelligence-team van Palo Alto Networks, en het wordt verder omschreven in een rapport dat vandaag wordt uitgebracht: WireLurker: A New Era in OS X and iOS MalwareNadat een ontwikkelaar van Tencent de malware in juni voor het eerst had geobserveerd, hebben onderzoekers van Palo Alto Networks de potentiële impact van WireLurker bestudeerd en een oplossing ontwikkeld waarmee de bedreiging kan worden voorkomen. Daarnaast heeft men onderzocht hoe klanten van Palo Alto Networks hiertegen kunnen worden beschermd.

Palo Alto Networks heeft signatures uitgebracht waarmee al het Command & Control-communicatieverkeer met WireLurker erin kan worden opgespoord. Klanten met OS X of iOS-apparaten wordt aangeraden om verkeer met WireLurker in alle gevallen te blokkeren via het enterprise security-platform van Palo Alto Networks. Het WireLurker-rapport bevat een volledige lijst met aanbevelingen, opschoontechnieken en 'best practices'. 

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel