Per gebruiker drie pogingen tot infectie in 2013

Experts van Kaspersky Lab publiceren vandaag de resultaten van de analyse van het mobiele dreigingslandschap in 2013. De belangrijkste cijfers voor 2013:

  • In 2013 werden er bijna 100.000 nieuwe kwaadaardige programma’s voor mobiele apparaten gedetecteerd, meer dan het dubbele vergeleken bij het voorgaande jaar,  toen werden er 40.059 exemplaren gevonden. Op 1 januari 2014 bestond de verzameling mobiele malware samples van Kaspersky Lab in totaal uit 143.211 stuks.
  • 98,1% van alle gedetecteerde exemplaren betrof malware gericht op Android-apparaten.
  • Het aantal kwaadaardige applicaties dat door cybercriminelen gebruikt is om malware voor Android-gebaseerde apparaten te verspreiden bedroeg ongeveer 4 miljoen. In 2012-2013 werden er in totaal 10 miljoen kwaardaardige Android apps gedetecteerd.
  • De top 5 van landen waar de meeste unieke gebruikers werden aangevallen is: Rusland (40%), India (8%), Vietnam (4%), Oekraïne (4%) en het Verenigd Koninkrijk (3%).

Het merendeel van de mobiele malware in 2013 is ontwikkeld om financiële middelen van gebruikers te ontvreemden:
Het aantal mobiele malware modificaties ontwikkeld voor phishing, diefstal van bankgegevens en geld van bankrekeningen is bijna twintig keer verdubbeld.

  • 2.500 pogingen tot infectie door trojans gericht op het stelen van geld van bankrekeningen konden worden geblokkeerd.

Een geld stelende trojan (banking trojan) is veruit het meest gevaarlijke type mobiele malware voor gebruikers. Sommige van de in 2013 ontdekte trojans waren meer gericht op het stelen van geld van de bankrekeningen van de slachtoffers, in plaats van geld van hun mobiele account. Dit vergroot het potentiële verlies aanzienlijk.

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel