Nieuwe app van het Van Gogh museum

De app Touch Van Gogh waarmee tot in detail schilderijen van Vincent van Gogh (1853-1890) bekeken kunnen worden, is vanaf vandaag uitgebreid met de drie werken De hut, Zeegezicht bij Les-Saintes-Maries-de-la-Mer en De tuin van de inrichting Saint-Paul. Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum: “Met deze tweede release van de bekroonde app kunnen mensen zes iconische werken van Nederlands bekendste kunstenaar ontrafelen en zo eigenhandig geheimen van Van Goghs schildertechnieken en werkwijze ontdekken. De app, gemaakt voor tablet, maakt gebruik van multitouch functies om gebruikers thuis te laten ontdekken welke geheimen er in en onder de verf schuilgaan. We maken zo resultaten uit jarenlang complex materiaal-technisch onderzoek naar Van Goghs werkwijze toegankelijk gemaakt voor een breed publiek.”
 
Zo ontdek je dat De hut is geschilderd op een doek dat Van Gogh eerder gebruikte voor een schilderij van een herder met kudde schapen. In Zeegezicht bij Les-Saintes-Maries-de-la-Mer, een schilderij dat hij buiten schilderde, zie je de zandkorrels in de verf. In het doek Tuin van de inrichting ontrafel je alle lagen in de typische dikke penseelstreken van Van Gogh en gluur je met een loep onder de lijst waardoor je het effect van de verkleuring van een rood pigment in de verf begrijpt.
De Engelstalige app waarin vanaf nu zes schilderijen van Van Gogh worden ontrafeld is geschikt voor iOS 6 en Android en gratis te downloaden via de Apple Store en Google Play. 

Van Goghs meesterwerken ontrafeld
In oktober lanceerde het Van Gogh Museum de eerste release van de app Touch Van Gogh met drie werken van Van Gogh. In De slaapkamer kan men zelf de oude vernislaag van het schilderij verwijderen. Ook zie je in de kleurenreconstructie hoe het schilderij van kleur is geweest voor de verkleuring door het rode pigment, waardoor de muren niet langer lila maar blauw zijn. In De tuin van Daubigny ontdek je dat het schilderij  geschilderd is op een theedoek. En als je de verf virtueel wegpoetst van het schilderij Gezicht vanuit Theo’s appartement zie je dat Van Gogh zijn doeken hergebruikte. 
 
App bekroond met Heritage in Motion Award 2014
De app Touch Van Gogh heeft in april de Heritage in Motion Award 2014 gewonnen in de categorie ‘Apps for mobile devices’, een multimedia competitie die om het jaar plaats vindt en zich richt op de makers en de gebruikers van film, games, apps en websites die Europa’s erfgoed uitdragen. De jury waardeerde dat ‘gebruikers met deze app dichter dan ooit bij het werk en de intenties van de schilder komen en de schilderijen als het ware herontdekken.’

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel