Nederlands bedrijfsleven vreest dataverlies door BYOD

Onderzoek door Samsung toont aan dat 37% van Nederlandse ondernemingen klantgegevens heeft verloren of verwacht te verliezen door het gebruik van privétoestellen voor het werk. Slechts 3% van de organisaties gaf aan in de afgelopen twee jaar geen enkel beveiligingsprobleem te hebben gehad als gevolg van het gebruik van eigen devices door medewerkers. Samsung voerde het Europese onderzoek uit onder 490 CIO’s en IT-beslissers van organisaties met meer dan duizend werknemers.

  • 93% van de grote organisaties in Nederland verontrust over de beveiliging van privé-apparaten
  • 37% van de grote organisaties verliest klantgegevens via privé-apparaten
  • Hoewel de helft van de organisaties ‘Bring Your Own Device’ toestaat, heeft slechts 21% de beveiliging op orde
  • 27% van de organisaties heeft een productiviteitsverbetering gerealiseerd door BYOD
  • Organisaties met BYOD-beleid besparen jaarlijks gemiddeld 17% op communicatiekosten

Vrijwel alle organisaties (93%) zijn in meer of mindere mate verontrust over de beveiliging van persoonlijke devices, zoals smartphones, tablets en laptops op de werkvloer. Van de Nederlandse organisaties is 40% bezorgd tot zeer bezorgd. In Spanje betreft dit aandeel zelfs 70%. Het zijn vooral de organisaties in de financiële sector die bezorgd tot zeer bezorgd zijn (55%). In de productiesector is dat 42% en in de retail, distributie en transport 44%.

In Nederland staat de helft van de organisaties met meer dan duizend medewerkers hun personeel toe om privé-apparaten te gebruiken voor werk. Hoewel vrijwel iedereen bekend is met de risico’s van zakelijk gebruikte privétoestellen, heeft slechts 21% van de Nederlandse organisaties beleid opgesteld om de beveiliging bij BYOD te verbeteren. Nog eens 14% is van plan om dit in de nabije toekomst te doen.

Mits goed geïmplementeerd, kan BYOD leiden tot aanzienlijke kostenbesparing en productiviteitverhoging. Zo blijkt uit het onderzoek dat de communicatiekosten voor organisaties jaarlijks gemiddeld 17% dalen, zodra dergelijk beleid is ingevoerd. Dat komt overeen met bijna 7 miljoen euro per organisatie. Bij meer dan 37% van de Nederlandse respondenten verbeterde bovendien de productiviteit op de werkvloer na de invoering van BYOD-beleid. Dat gebeurde met gemiddeld 27%.

Erik Swart, Director B2B bij Samsung Electronics Benelux: “Het onderzoek toont aan dat organisaties veel voordeel kunnen behalen uit BYOD. Maar BYOD brengt ook beveiligingsrisico’s met zich mee. CIO’s moeten beleid formuleren dat de risico’s van datalekken minimaliseert en tegelijk duidelijkheid biedt voor de werknemers.”

Samsung voerde het onderzoek uit onder 490 CIO’s en IT-beslissers van organisaties met meer dan duizend werknemers. Het onderzoek vond in 2013 plaats in België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. 

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel