Nederlanders negeren massaal Facebook-verbod op werk

Facebook verboden op het werk? Bijna een op de drie (31%) Nederlanders checkt overdag toch regelmatig zijn of haar timeline, hoewel de werkgever dit niet toestaat. Ook andere toepassingen die de baas onder werktijd verbiedt, blijken populair op kantoor. Dat blijkt uit grootschalig Europees onderzoek van Samsung naar de mate van scheiding tussen privé en werk en het gebruik van mobiele apparaten.

Hoewel vier op de tien (40%) medewerkers Facebook niet of slechts beperkt mogen raadplegen, doen velen dat dus toch. Ongeveer een kwart van de ondervraagden gebruikt bovendien stiekem apps om data op te slaan in de cloud (24%), chat- en gespreksprogramma’s (27%), videostreamingdiensten (23%) of Twitter (22%). Ze leggen een verbod tijdens werktijd doelbewust naast zich neer of gebruiken de toepassingen om werk toch gedaan te krijgen.

Gevoel van wantrouwen
De ongehoorzaamheid onder de medewerkers komt mogelijk doordat zij het gevoel hebben dat hun baas hen niet vertrouwt. Slechts de helft (51%) van de medewerkers krijgt van de werkgever de volledige vrijheid bij technologiekeuzes. Ongeveer een op de zes (17%) meent dat de werkgever ervan uitgaat dat het personeel weinig technologiekennis bezit en daardoor allerlei beperkingen oplegt.

Het zijn in Nederland vooral werknemers tot 34 jaar die de bedrijfsrichtlijnen voor toegang tot websites en toepassingen in de wind slaan. Deze leeftijdsgroep is bijna tweemaal zo vaak ongehoorzaam dan gemiddeld. Zo’n beetje de helft van de jongeren bezoekt tijdens werktijd toch Facebook (42%) of YouTube (43%) ondanks een verbod.

“Jonge werknemers laten zien hoe de rest van het personeel over een paar jaar werkt”, zegt Erik Swart, Director B2B bij Samsung Nederland. “Het gegeven dat werknemers privétoepassingen op de smartphone van werk gebruiken en werktoepassingen op hun privétoestel, vergt extra beveiligingsmaatregelen. Daarom is een tool zoals Samsung KNOX zo belangrijk. Werknemers kunnen daarmee op hun smartphone eenvoudig schakelen tussen privétoepassingen en een beveiligde mobiele werkomgeving.”

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel