Vogelgriep komt naar Android

De bekende anti-virus software leverancier Trend Micro waarschuwt al jaren voor het gevaar van mobiele telefoonvirussen voor in het bijzonder Android toestellen. Dit is een van de grootste keerzijden van het succes van Android applicaties. Er zijn er zoveel  software applicaties en het is niet meer mogelijk voor eindgebruikers om het kaf van het koren te scheiden. Niet alleen zijn sommige, en helaas steeds meer, apps van een bijzonder slechte kwaliteit, er verschijnt ook steeds meer malware.

In het eerste kwartaal van 2012 ontving Trend Micro 6.000 voorbeelden van malware en virussen. In het tweede kwartaal van dit jaar is dit aantal gestegen naar net boven de 25,000. Een stijging met maar liefst 416%.

Virussen zijn erg vervelend temeer omdat zij echte financiële schade kunnen berokkenen. Natuurlijk is daar het risico van verlies van gegevens. Maar sommige virussen bellen ook, in de achtergrond zonder dat de gebruiker dat merkt, premium telefoonnummers of kopiëren inloggegevens. Meer en meer worden smart phones gebruikt voor mobiel bankieren. Wees dus extra voorzichtig.

Met de huidige groei verwacht Trend Micro in dit kwartaal 38,000 malware samples en in het laatste kwartaal van dit jaar een onwaarschijnlijk aantal van 129,000. Een echte epidemie dus met pandemische trekjes. Zo zijn er 17 applicaties, waarvan  het bekend is dat zij een  virus hebben, die tot nu toe samen meer dan 700.000 keer zijn gedownload uit Google ’s Play store (voorheen market).

Het kan niet zo zijn dat Google niets gaat doen. Applicaties moeten eigenlijk net zoals bij Apple en BlackBerry eerst  grondig worden getest en goedgekeurd gaan worden. Dit gebeurt sporadisch en Google moet dit sterk verbeteren. Zo niet dan kan dit wel eens de ondergang van Android zijn.

Door: redactie Telebeeld

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel