MyOrder introduceert mobiel betalen bij koffie-, frisdrank- en snackautomaat via beacons

Het m-commerce platform MyOrder en telemetrie provider Vendon zijn gestart met een pilot voor mobiel bestellen en betalen van frisdranken, warme dranken en snacks bij vending-automaten. De vending-oplossing maakt gebruik van de beacon-technologie en maakt het nu ook mogelijk om klanten via hun smartphone extra diensten aan te bieden. 

Schermafbeelding 2014 11 10 om 15.54.52

Hoe werkt het?

- De automaat wordt voorzien van een beacon. Deze beacon maakt via bluetooth contact met de smartphone van de consument zodra deze bij de automaat wordt gehouden.

- Op deze manier komt een verbinding tot stand met de MyOrder-App in de smartphone.

- Via de MyOrder-App wordt na akkoord een beperkt bedrag vrijgegeven voor een aankoop via de automaat.

- Gebruikers kiezen op de automaat hun gewenste aankoop zoals zij gewend zijn, vervolgens geeft de automaat de gekozen snack of drank vrij.

- Het eerder vrijgegeven bedrag wordt direct verrekend met het bedrag van de aankoop. Gebruikers hebben de portemonnee met losgeld of de bankpas dus niet meer nodig.

In de MyOrder-App is het mogelijk de transacties te bekijken.

Extra services

“Met de beacon-technologie kunnen exploitanten van vending-automaten persoonlijke service en communicatie bieden aan hun klanten. En dat is uniek in deze branche”, aldus Thomas Brinkman, oprichter en commercieel directeur bij MyOrder. “De MyOrder vending-oplossing helpt zo de exploitanten meer inzicht te verkrijgen in het aankoopproces. De technologie kan gebruikers in de buurt herkennen, via push-berichten met aanbiedingen naar de automaat trekken en ook na het betalen een hogere loyaliteit realiseren. De MyOrder vending-oplossing is een aantrekkelijk alternatief voor het pinnen en de chipknip die in 2015 verdwijnt.”

 

Pilot

De leerlingen van Lyceum Oudehoven in Gorinchem testen de technologie als eerste. MyOrder en Vendon waren op zoek naar een locatie waar op een centrale plek meerdere automaten naast elkaar staan die intensief worden gebruikt. Thomas Brinkman: “Met twaalfhonderd leerlingen en zes verschillende automaten in de aula van de school was Lyceum Oudehoven voor ons een logische keuze.” Deze pilot is in samenwerking met de school opgezet. Zo zijn twee leerlingen nauw betrokken bij de implementatie en activatie.

“Wij zijn voor onze leerlingen altijd op zoek naar projecten die dicht op de uitdagingen in de markt liggen. Toen MyOrder ons benaderde, zagen wij dit als een uitgelezen kans”, aldus Ton den Breejen, directeur van Lyceum Oudehoven. Thomas Brinkman vervolgt: “Voor ons is de pilot belangrijk. Wij hechten er dan ook veel waarde aan om leerlingen hier nauw bij te betrekken. Samen zorgen we ervoor dat het een succes wordt. Het is fantastisch om te zien hoe snel leerlingen innovaties en mobiel betalen adopteren.”

Bekijk hier hoe het werkt op Lyceum Oudehoven: 

Bluetooth Low Energy

Deze pilot start met iPhone-bezitters met het model 4S of hoger, omdat de techniek gebruikmaakt van Bluetooth Low Energy (BLE). “Met deze proef beginnen we op kleine schaal om van de eerste ervaringen te leren. In de loop van volgend jaar breiden we uit. Het uitgangspunt is dat alle smartphone-bezitters gebruik kunnen maken van deze technologie en dat we meer automaten uitrusten met beacons”, aldus Brinkman. MyOrder en Vendon starten deze pilot samen met Automaten Totaal Service (ATS) en zijn over deze techniek ook in gesprek met Maas International en Coca-Cola Enterprises. 

Beacon in opkomst

De beacon-technologie is in opkomst. Veel retailers testen met beacons op de winkelvloer. Eind oktober 2014 kondigde Bijenkorf Rotterdam bijvoorbeeld aan ook te starten met een pilot. Het Rotterdamse filiaal installeert honderdveertig beacons rondom de kassa’s om klanten te herkennen. De pilot van MyOrder en Vendon is de eerste pilot waarmee direct ook betaald kan worden. Dat is nog niet of nauwelijks in de markt beschikbaar. Voor deze pilot wordt gebruik gemaakt van de ProBeacon van Clippon.

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel