Meer aanvallen op smart devices aldus Trend Micro security-voorspellingen 2015

Trend Micro
Trend Micro publiceert het jaarlijkse security-rapport met een vooruitblik op 2015. Het rapport ‘Trend Micro Security Predictions for 2015 and Beyond: The Invisible Becomes Visible’ laat zien dat gerichte aanvallen zullen toenemen en zich verspreiden over meer landen, de dreiging van cybercrime rondom bank- en betaalsystemen groter wordt en cybercriminelen agressiever worden richting smart devices. 

Volgens het rapport blijven gerichte aanvallen zich ook volgend jaar vermenigvuldigen. Hackers uit landen als Vietnam, het Verenigd Koninkrijk en India gaan gerichte aanvallen inzetten en er komen aanvallen gericht op niet-traditionele landen zoals eerder het geval was bij organisaties uit Maleisië en Indonesië. 

Belangrijke voorspellingen uit het rapport 
Voor 2015 zien de onderzoekers onder meer de volgende trends:

  • Meer cybercriminelen richten zich op ‘darknets’ en ‘exclusive-access’ fora om criminele goederen en diensten te verspreiden en verkopen.
  • Verhoogde cyberactiviteit zal zich vertalen naar betere, grotere en succesvollere hacking tools en pogingen tot hacken.
  • ‘Exploit kits’ richten zich op Android omdat mobiele kwetsbaarheden een grotere rol spelen bij het infecteren van apparaten.
  • Gerichte aanvallen zullen net zo veelvoorkomend zijn als cybercrime.
  • Nieuwe mobiele betaalmethodes gaan leiden tot nieuwe dreigingen.
  • Meer pogingen om kwetsbaarheden in open source applicaties te exploiteren.
  • De technologische diversiteit behoedt apparaten rondom het ‘Internet of Everything’ voor massale aanvallen. Dat geldt echter niet voor de data die zij verwerken.
  • Er ontstaan meer ernstige dreigingen gericht op online bankieren en andere financiële dreigingen.

Het rapport laat daarnaast een verdere toename zien van bedreigingen gericht op smart devices zoals slimme camera’s, huishoudelijke apparaten en TV’s. Cybercriminelen worden steeds agressiever richting deze platformen en de organisaties die de data beheren.

“Smart homes en domotica zullen wereldwijd steeds meer voorkomen en daarbij neemt ook het aantal mogelijkheden voor een aanval toe”, zegt JD Sherry, vice president technology and solutions bij Trend Micro. “Producenten van dergelijke slimme apparaten moeten daarom ook kijken hoe ze de data die op deze apparaten staan, beveiligen en niet alleen kijken naar de beveiliging van de apparaten zelf.”

Financiële wereld
Bedreigingen met betrekking tot bankieren zullen ernstiger worden met de toename van aanvallen gericht op financiële instellingen. Het implementeren van ‘two-factor'- authenticatie voor online diensten wordt voor financiële instellingen en banken wereldwijd daarom nog belangrijker.  

“De betalingsomgeving zal zich verder blijven ontwikkelen”, zegt Sherry. “Er komt een grote transformatie aan en criminelen blijven proberen Near Field Communications (NFC) te manipuleren omdat bepaalde platformen profiteren van het aanzienlijke aantal gebruikers en hun wens om altijd te beschikken over de nieuwste technologie.”

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel