iOS 7 het beste!

Apple's nieuwe iOS 7 is op dit moment het beste operating systeem volgens onafhankelijk onderzoek van het Franse onderzoeksbureau Pfeiffer Consulting Pfeiffer claimt dat alle topmodellen smartphones, qua technische specificaties, min of meer aan elkaar gelijk zijn. Het gaat volgens hen om de belevenis die je als gebruiker hebt. Kortom, het gaat niet om de hardware maar om de software.

Het bureau heeft de verschillende operating systemen , iOS 6, iOS 7, Android (Samsung), BB 10 en Windows Phone 8, vergeleken op vier belangrijke eigenschappen:

  1. Efficiëntie en Integratie - hoe werkt het OS met verschillende apps, instellingen, multitasking en bijvoorbeeld de camera?
  2. Aanpassing - in hoeverre kunnen gebruikers de software instellen aan hun eigen wensen en behoefte?
  3. Gebruik - hoe vaak doet een toestel iets dat je niet verwacht en hoe ervaren consumenten de gebruikersinterface?
  4. Intuïtie - wat heb je nodig om de telefoon volledig op je gevoel te bedienen?

Op dit vlak scoren iOS 7 en Android gelijk. Bij iOS 7 wordt vooral het nieuwe instellingenscherm erg gewaardeerd. Android springt er positief uit vanwege de goede multitasking en de diverse short cuts. Windows Phone 8 is volgens de gebruikers te basaal. Zij zijn vooral negatief over de beperkte multitasking opties.

Duidelijke winnaar is Android. Geen enkel operating systeem biedt zoveel mogelijkheden om een toestel aan de wensen van een gebruiker aan te passen. Windows Phone 8 krijgt ook op dit vlak de handen niet op elkaar. Het feit dat je bijvoorbeeld niet zelf kan bepalen welke achtergrond je wilt hebben als 'background' en de beperkte mogelijkheden om de bekende Windows tegels aan te passen, worden als bijzonder negatief ervaren.

Grappig genoeg doet iOS 6 het qua bedieningsgemak beter dan iOS 7. En dat is wel slecht nieuws voor Apple, omdat hun designers juist hierop gefocust waren. BB 10's HUB (communicatiecentrum) wordt zeer positief ervaren, maar helaas zorgt de rest van de software toch nog voor een erg laag cijfer. Niet geheel onverwachts komt ook hier Windows Phone 8 als slechtste uit de bus.

Op dit gebied doet Windows Phone 8 het relatief het best. De gebruikersinterface is gestroomlijnd en kan je gemakkelijk bedienen zonder handleiding. Voor Android precies het tegenovergestelde. Gebruikers struikelen over de enorme hoeveelheid apps, die standaard op het toestel staan. Het kost je teveel tijd om goed met dit besturingssysteem te kunnen werken.

Volgens het onderzoek van Pfeiffer is iOS 7 het beste OS met op de tweede plaats, en vlak daarachter, iOS 6. Voor de meesten van ons een conclusie, die ook getrokken kon worden zonder al teveel onderzoek. De derde positie van Android, net iets voor BB 10, is wel verrassend. Vooral het gat met Apple is (te) groot. Dit terwijl Android toch qua marktaandeel met kop en schouders boven de andere uitsteekt. Helemaal onderaan bungelt Microsoft. Tja, dat lag voor de hand.

 Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel