Volgens GfK smartwatches nog geen hit in Nederland

Eén productgroep die Telebeeld vorig jaar een beetje over het hoofd heeft gezien is die van de smartwatch. Maar misschien niet zo gek omdat het om een relatief nieuw product gaat, dat nog aan het begin van haar ontwikkeling staat. In ons land zijn de Samsung Gear en de Sony smartwatch de twee bekendste modellen.

Maar hoeveel digitale horleges zijn er nu eigenlijk in Nederland verkocht? Vandaag heeft GfK ons uitsluitsel gegeven.

Nog niet zoveel dus. Maar er is wel een duidelijke stijging te zien in de laatste drie maanden van 2013. Een paar kanttekeningen. Allereerst geeft GfK aan dat hun panel voor deze categorie nog niet compleet is. Het blijkt hier dus om een schatting te gaan.

Daarnaast wat wordt er onder een smartwatch verstaan? Er zijn verschillende soorten horloges: 1) Sport  2) GSM 3) Hybride. De sporthorloges richten zich op de sportievelingen onder ons en houden bij het hardlopen of fietsen je prestaties bij. Dus je route, snelheid, stijgingspercentage en indien gekoppeld aan een hartslagmeter je hartslag . Vooral populair in Azië zijn de GSM watches. Eigenlijk een horloge met een simkaart. De snelst groeiende categorie - en hier vallen de slimme horloges van Sony en Samsung in - zijn de hybride smartwatches. Zo'n apparaat is eigenlijk gewoon een verlengstuk van je smartphone. Een soort tweede scherm. Op een smartwatches krijg je meldingen van binnenkomende e-mails, tweets, WhatsApp-berichten en het laatste nieuws, weer of beurskoers. Je kunt niet bellen met een smartwatch en vaak ook geen berichten versturen.

Bij deze GfK-cijfers gaan wij ervan uit dat het alleen om de categorie (hybride) smartwatches gaat. Hierbij moet dan nog wel worden opgemerkt dat Samsung de Gear weggaf bij de aankoop van een Samsung Note 3. Wij hebben dus wellicht nog een vertekend beeld. Eén ding is wel duidelijk:het aantal verkochte smartwatches gaat dit jaar explosief groeien.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel