Draadloos oplaad groeit met een factor 40 naar

De markt van draadloos opladen van mobiele telefoons en tablets wordt de komende vijf jaar veertig keer zo graag, aldus de onderzoekers van IHS. Eindelijk is er nu meer duidelijkheid, omdat de twee grootste allianties, A4WP en PMA, verder gaan met één standaard. Alle grote mobiele telefoonfabrikanten zijn lid van beide verenigingen. Iedereen, behalve Nokia en Lenovo. Wellicht gaan deze bedrijven zich alsnog aansluiten.

In 2013 was de draadloze oplaadmarkt nog US$ 216 miljoen (€ 155 miljoen) groot. Dit jaar wordt de stijging ingezet en zal de draadloze markt groeien met 264% naar US$ 785 miljoen (€ 564 miljoen) . In 2018 schat IHS de markt op US$ 8,5 miljard (€ 6,11 miljard).

Op dit moment kun je de Nokia Lumia’s en bijvoorbeeld de Google Nexus 4 en 5 al zo uit de verpakking draadloos opladen. Voor veel andere telefoons, zoals de Samsung Galaxy S3 en S4 en iPhones, heb je nu nog speciale batterijen nodig.

Voor het draadloos opladen heb je een zender, ingebouwd in een oplaadstation, en ontvanger nodig, die in de batterij is geïntegreerd. De komende tijd zullen er steeds meer mobiele telefoons en tablets komen die standaard deze technologie al hebben. Tot die tijd kun je bijvoorbeeld bij de markleider in Nederland Esorun de benodigde speciale batterijen voor tal van telefoons kopen. Ook hebben zij een keur aan oplaadstations in hun assortiment.

Het wachten is nog op één innovatie. Telebeeld zou graag zien dat in een oplaadstation ook een accu komt. Hierdoor ontstaat een gecombineerde powerbank en docking station. En dat is pas handig.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel