De IndependenceKey: een veilige alleskunner

Hoe veilig kun en moet je online nu eigenlijk zijn? De laatste maanden hebben ons geleerd dat het niet zo lastig is voor derden om bestanden, mails, gesprekken en surfgedrag te ontvreemden van niets vermoeden consumenten. Het lijkt dat bij alles dat wij online doen er anderen, zoals de Amerikaanse NSA, mee kunnen kijken.

Sinds enige tijd is er de IndependenceKey van het Zwitserse bedrijf Quantec op de markt.  Met de krachtige USB encryptie is het voor derden onmogelijk om bij gegevens te komen, die niet voor hen bestemd zijn. Via deze USB-stick kun je gegevens echt veilig opslaan op de harde schijf van een computer, een USB geheugenstick of  gemakkelijk in de cloud of Dropbox. Het is zelfs mogelijk om encrypte VoIP-gesprekken te voeren. Een ding is zeker: met de IndependenceKey kunnen die onmogelijk afgeluisterd worden.

In de IndependenceKey zitten maar liefst drie krachtige processoren die voor een 256-bit hardware encryptie zorgen. Eén processor zorgt voor de encryptie sleutel zelf, de andere voor de daadwerkelijk encryptie en de laatste processor laat de USB-stick optimaal en supersnel draaien. 

Hoe werkt de IndependenceKey? Het apparaat lijkt op een normale stevige in metaal uitgeleverde USB-stick die gewoon in een Windows computer – op dit moment is er nog geen MAC versie beschikbaar – kan. Voor het gebruik moet de speciale IndependenceKey software gedownload worden en geïnstalleerd. Kies vervolgens een master-password en je kunt beginnen.

Wil je kinderlijk eenvoudig bestanden of folders veilig opslaan? Klik met de rechtermuisknop op het bestand of map in Windows Explorer en via de IndependenceKey software kan aangegeven worden waar het geëncrypte bestand of bestanden opgeslagen moeten worden. Door twee keer op een bestand te klikken kun je zo’n versleuteld bestand weer openen. Let op: werkt natuurlijk alleen als IndependenceKey is aangesloten op je computer.

Wil je een beveiligde externe harde schijf of geheugenstick maken? Geen probleem. Aan de buitenkant van de IndependenceKey zit een USB aansluiting en hierin moet de USB-opslag worden ingeplugd en kan de hele schijf versleuteld worden. Als er nu een encrypte externe opslag is aangemaakt dan wordt alles dat je daar vervolgens opslaat automatisch versleuteld. Stop je een de USB-drive zonder de key in een computer dan lijkt het alsof die leeg is.

Met de IndependenceKey kun je ook bestanden uitwisselen. Natuurlijk moet de ontvanger ook deze speciale USB-stick hebben en als ‘ontvangende’ partij zijn aangemeld. Met je rechtermuisknop op het document dat je wilt delen, klik je op “crypt and share” waarna een menu je keuze geeft de andere IndependenceKey gebruikers waarmee je bent geassocieerd te selecteren waarna het document zodanig wordt versleuteld dat het alleen te openen is door de ontvanger die je hebt geselecteerd en uiteraard door jezelf. Het enige dat veiliger is dan het delen van bestanden via de IndependenceKey is om het niet te doen.

Er wordt veel gesproken over het maken van beveiligde telefoongesprekken. Zo komt KPN nog dit jaar met een volgens hen super beveiligde smartphone op de markt, de BlackPhone. Maar ook op dit vlak kan de IndependenceKey van dienst zijn. De makers hebben speciale hoogwaardige VoIP-software gemaakt, waarmee je 100% veilig kunt bellen. Een vereiste is wel dat alle deelnemers aan zo’n gesprek een IndependenceKey hebben. Stop een USB headset in de key en je kunt aan de slag gaan. Volkomen veilig en niemand die kan meeluisteren.

De IndependenceKey is zo veilig dat de Amerikaanse autoriteiten restricties aan de verkoop hebben opgelegd. De USB-stick mag niet verkocht worden aan landen die op een Amerikaanse embargo-lijst staan en ook niet aan personen, die verdacht worden van economische- en of cybercrime-misdrijven.

In Nederland is E-quipment uit Almere de exclusieve distributeur. De IndependenceKey kost € 249 exclusief BTW. Wil je optimale veiligheid dan is er geen beter alternatief verkrijgbaar.

 Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel