DatAshur, de veiligste USB-stick van Nederland

Wij gebruiken met elkaar steeds meer data. Opslagcapaciteit word daarom ook niet meer in Giga- of Terabytes uitgedrukt maar in Zettabytes. Een Zettabyete is een 1 met maar liefst 21 nullen. In 2014 verzamelen we met zijn allen bijna 5 Zettabytes en dit groeit spectaculair door naar 44 Zettabyte in 2020. 

 

En al deze data moet natuurlijk – liefst – veilig worden opgeslagen. Natuurlijk is het mogelijk om data te versleutelen via encryptie of te voorzien van een wachtwoord. Het Nederlandse bedrijf E-quipment distribueert sinds kort een USB geheugenstick die beveiligd wordt met een pincode. Niet softwarematig – want alles kan gekraakt worden -, nee je moet echt op de USB-stick handmatig via een keyboard de juiste code invoeren.

Deze USB-stick van datAshur encrypt de data overigens ook nog. Er is gekozen voor een 256-bit hardware-matige versleuteling op basis van de militaire AES standaard. De geheugen stick werkt op Windows, Mac OS, Linux, Android en zelfs Symbian. Waarschijnlijk wordt de datAshur het meest met computers gebruikt maar je kunt er bijvoorbeeld ook camera-beelden mee opslaan. In principe werkt de stick met alle apparaten waar een USB-poort op zit.

In de USB-stick zit een oplaadbare batterij die de ingegeven pincode – tussen de 7 en maximaal 15 cijfers – onthoudt. Op de blisterverpakking staat dan ook een waarschuwing dat je de stick voor het gebruik eerst minimaal 30 minuten moet opladen.

De stick zelf is gemaakt van hard plastic met een aluminium bovenkant. Standaard wordt een metalen huls meegeleverd waarin je de USB-stick veilig kunt vervoeren. De datAshur voelt bijzonder stevig en solide aan. Je voelt meteen dat het niet zomaar een USB-stick is.

Het is eenvoudig de vooraf ingestelde pincode te wijzigen. Volg de instructie en binnen 10 seconde is de stick voorzien van je eigen unieke code. Twee ledjes boven het keypad geven de status aan. Kleuren ze helder blauw dan is de stick klaar voor gebruik.Indien er tien keer een verkeerde pincode wordt ingetoetst gaat de stick automatisch over tot het verwijderen van de data. Je bent dan echt alles kwijt en je zult de USB-stick opnieuw moeten formateren. Maar dat kun je alleen doen als je de correcte pincode kent. Via software is de pincode niet te kraken. Ultra veilig en je loopt bij verlies of diefstal geen enkel risico.

Dat de datAshur echt veilig is blijkt ook het volgende. Stel je gebruikt de USB-stick in je PC. Je stopt met werken en je computer gaat automatisch in de slaapstand. Als je daarna de PC weer activeert dan werkt de datAshur USB-stick niet. Pas als je de correcte pincode invoert, is de stick weer klaar voor gebruik. PC op slot, datAshur ook. Dubbel veilig.

Wel is het mogelijk dat bijvoorbeeld bedrijven, die meerdere USB-stick gebruiken, een zogenaamde admin-pincode invoeren. Mocht een gebruiker dan zijn code kwijt zijn of een bedrijf wil bijvoorbeeld na ontslag een stick bekijken dan kan dit na het invoeren van deze admin-code. Wel moet de code dan van te voren zijn ingesteld, maar ook dat is bijzonder eenvoudig.

De datAshur werkt met de USB 2.0 en 3.0 (snellere) standaard en is in verschillende uitvoeringen te koop. Te verkrijgen vanaf € 49 exclusief BTW.

De datAshur zit in een mooie blisterverpakking en kan zo het schap in. De instructies zijn duidelijk en compleet. Wel alleen in het Engels. Misschien de handleiding even in het Nederlands vertalen? De stick is bijzonder stevig en robuust, kan tegen een stootje en vocht door de aluminium behuizing. Door de pincode is de stick extreem veilig en hoeft niemand zich bij verlies of diefstal druk te maken. De data is altijd veilig. Je ziet dat de USB-stick met oog voor detail is gemaakt. Zo zit aan de bovenkant van de stick een keyring, die je kunt opschroeven zodat je de datAshure ook als sleutelhanger kunt gebruiken.

Natuurlijk is dit niet de goedkoopste USB-stick die te koop is. Maar wel een van de veiligste, wellicht de veiligste. Raak je hem kwijt dan kan gegarandeerd niemand bij je gegevens. En dat is ook wat waard. De datAshure is te koop via de Nederlandse distributeur E-quipment. Kijk op www.e-quipment.eu voor meer details.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel