Contactloos mobiel betalen wordt hit

In 2017 heeft 32% van alle verkochte mobiele telefoons een NFC-chip, aldus de Zweedse onderzoekers van Berg Insight. In dat jaar zijn er 2,1 miljard toestellen met zo'n communicatiechip uitgerust. In 2012 waren dat nog 140 miljoen stuks wereldwijd. Dat was wel al een groei van 300% in vergelijking met 2011.

Alle grote mobiele telefoonfabrikant, op één na, hebben nu smartphones met een NFC-chip. Iedereen behalve Apple, die blijkbaar nog niet in de technologie gelooft. De belangrijkste functionaliteit van een NFC-telefoon, zeg maar de 'killer app', is natuurlijk contactloos betalen. Gewoon je telefoon in de buurt van een kassa houden en het juiste bedrag wordt automatisch van je rekening afgeschreven. In Nederland wordt hiervoor bijvoorbeeld een proef op de markt in Leiden gehouden.

NFC mobiel betalen is nu al mogelijk in 13 landen en dat is een verdubbeling in vergelijking met 2012. Mobiel betalen wordt ondersteund door 140 bedrijven, maar dat gaat de volgende maanden explosief groeien. De actiefste regio is nu Azië, gevolgd door Europa, Noord-Amerika en het Midden Oosten.

Wij denken dat Berg Insight's schatting te laag is en dat het percentage NFC-chips in nieuwe telefoons in 2017 veel dichter bij de 100% ligt. Een percentage van rond de 80% ligt volgens ons meer voor de hand. Natuurlijk moet Apple over de brug komen en moet het aantal plaatsen waar je contactloos kunt betalen enorm groeien. Maar dat gaat zeker gebeuren.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel