Stelen mobiele telefoon heeft geen zin meer

Maar liefst 18% van alle diefstallen van persoonlijke bezittingen in New York in 2013 is het stelen van een iPhone of een iPad geweest. Reden voor de openbaar aanklager van New York, Eric Schneiderman, en die van San Francisco, George Gascón, om Apple, Google, Microsoft en Samsung uit te nodigen voor een goed gesprek.

Beide heren drongen er bij de fabrikanten op aan om in al hun mobiele apparaten een zogenaamde ‘kill switch’ in te bouwen. Dit werkt heel simpel. Word je toestel gestolen dan is het  door deze functionaliteit ineens niets meer waard omdat je het toestel zonder activatie-code niet meer kunt gebruiken. En die code hebben dieven natuurlijk niet.

Apple heeft deze methodiek al standaard aanstaan in hun nieuwe operating systeem iOS 7.

In de staat Californië wil senator Mark Leno nog net even iets verder gaan. Vanaf 1 januari 2015 moeten alle mobiele toestellen met zo’n kill switch zijn uitgerust. Doet een fabrikant dat niet dan riskeert hij een boete per verkocht toestel van $ 2.500 (€ 1.833) en dat kan dus aardig in de papieren lopen.

De Amerikaanse operatoren geloven meer in een centrale database van gestolen telefoons, zoals in de UK. Netwerken blokkeren dan een toestel dat als gestolen bekend staat.  Het is dan niet meer mogelijk om zo’n toestel op een Engels netwerk te activeren. En omdat iedereen meedoet is dit bijzonder effectief.

Op de website CheckMend kun je controleren aan de hand van het IMEI-nummer van een toestel wat de historie is en of het om een gestolen apparaat gaat.


Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel