Eindelijk officieel: EU gaat roamingkosten in 2017 afschaffen

Eindelijk is er een doorbraak: de EU gaat roamingkosten in juni 2017 afschaffen. De Europese ministers en het Europese Parlement hebben overeenstemming bereikt.

europese unie roamingEr is lang over gepraat, maar eindelijk is er overeenstemming. De Europese ministers en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt om de roamingkosten per 2017 af te schaffen. Vannacht om twee uur werd na twaalf uur onderhandelen een compromis gevonden. De details moeten nog worden uitgewerkt. Het nieuws werd bevestigd door eurocommissaris Günther Oettinger (opvolger van Neelie Kroes) en de huidige EU-voorzitter uit Letland.


In 2016 wordt de maximumprijs voor bellen 5 cent per minuut, 2 cent voor SMS en 5 cent per megabyte data. Op 15 juni 2017 wordt roaming afgeschaft, aldus het voorlopige akkoord.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Neelies Digitale Agenda

Eigenlijk had voormalig eurocommissaris Neelie Kroes al een heel pakket maatregelen samengesteld, dat in 2014 werd goedgekeurd door het Europees Parlement. Het oorspronkelijk plan was om roaming in 2015 af te schaffen. Dat plan kwam er niet doorheen bij de Europese Raad, omdat de 28 ministers van de Europese lidstaten liever wilden wachten tot 2018. Er volgde een lange periode van overleg, waarbij diverse voorstellen naar voren werden geschoven. Onder voorzitterschap van Letland is nu een compromis bereikt. Zoals we eerder al schreven, moest Letland haast maken, omdat 30 juni het voorzitterschap wordt overgedragen aan een ander land.

Minder strenge netneutraliteit

De Europese Raad en het Parlement bereikten ook een voorlopig akkoord over netneutraliteit. In de EU zullen de regels voor netneutraliteit iets minder streng zijn dan in Nederland. In bepaalde gevallen mogen providers bepaalde diensten voorrang geven, zolang de ‘algemene kwaliteit van het internet’ niet in gevaar komt. Er mag bijvoorbeeld voorrang worden gegeven aan het oplossen van terroristische cyberaanvallen. Dat er nu Europese regels voor netneutraliteit komen, betekent wel dat de strengere vorm die in Nederland geldt, komt te vervallen. In Nederland mogen providers geen voorrang geven of extra geld vragen voor bepaalde diensten. Zodra de nieuwe regels ingaan, vervalt dat.

Informatie

Laatst bijgewerkt
30 juni 2015 om 11:46
Onderwerp
Categorie
Achtergrond

Reacties: 28 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.