Consortium krijgt 6,4 miljoen voor Eindhoven Smart City

Beeld: Hollandse Hoogte
Beeld: Hollandse Hoogte

Het consortium van het Eindhoven Smart City concept – waaraan ook KPN deelneemt – kreeg deze week 6,4 miljoen euro van de Europese Commissie. Het concept ademt KPN’s Nieuwe Leven en Werken. Een Smart City concept biedt bewoners, gemeenten en bedrijven de gelegenheid om ICT en data slimmer in te zetten om de kwaliteit van leven samen te verbeteren. Met de subsidie focust het consortium eerst op twee wijken in Eindhoven, waar bewoners zelf en laagdrempelig online maatregelen kunnen treffen die betrekking hebben op bijvoorbeeld comfort en energiebesparing in hun woning.

Het Nieuwe Leven en Werken

In een Smart City krijgen bewoners en bedrijven de beschikking over data en digitale tools en applicaties waarmee ze hun woning, wijk en stad leefbaarder en duurzamer kunnen maken.
Het relatief nieuwe fenomeen sluit naadloos aan op KPN’s visie op Het Nieuwe Leven en Werken. Slimmer (samen)werken wordt steeds belangrijker. Door ontwikkelingen in ICT, milieu, veiligheid, mobiliteit en de arbeidsmarkt benaderen we de combinatie van leven en werken steeds vaker op een andere manier. Niet alleen kunnen we mensen fysiek verbinden met techniek, maar met het Smart City concept en Het Nieuwe Leven en Werken brengen we mensen ook virtueel bij elkaar.

Zonder lange gemeentelijke procedures

In Eindhoven kunnen bewoners, zonder lange gemeentelijke procedures, hun woning zelfs aanpassen aan hun eigen behoeften met betrekking tot comfort, energie en CO2-uitstoot. Omdat hiervoor veel data worden uitgewisseld, is het belangrijk dat de servers voldoende capaciteit hebben en dat het netwerk genoeg bandbreedte heeft. Als partner binnen het consortium zorgt KPN er samen met ICT-partners onder andere voor dat dit goed geregeld is.

Zelf je woning energieneutraal maken

Nog dit jaar worden de eerste voorbereidingen getroffen zodat de bewoners van zo’n 3.200 bestaande koop- en huurwoningen in de Eindhovense wijken digitaal aanpassingen kunnen doen aan hun huis. De maatregelen zijn vooral gericht op het verminderen van hun energieverbruik en de CO2-uitstoot die vrijkomt bij de productie van bouwmaterialen. Woningcorporatie Woonbedrijf – met zo’n 35.000 woningen in beheer – stelt aan hun bewoners een digitale versie van hun huis beschikbaar, waardoor ze online direct wijzigingen aan hun huis kunnen invoeren. Denk hierbij aan een eenvoudige maatregel als warmtevasthoudende vloerbedekking tot een ingrijpender optie als een soort isolerende ‘theemuts’ over het gehele huis en allerlei variaties. De bewoners kunnen direct zien welke kosten de maatregelen met zich meebrengen en welk effect het bijvoorbeeld heeft op het energieverbruik.

Smart City in ontwikkeling

In 2013 werd Eindhoven door het Amerikaanse zakenblad Forbes al uitgeroepen tot meest inventieve stad ter wereld. Om van Eindhoven de komende vijf jaar een slimme stad te maken is de gemeente een samenwerking aangegaan met een vijftal partners: Park Strijp Beheer, woningcorporatie Woonbedrijf, de Technische Universiteit Eindhoven, VolkerWessels en KPN.

Binnen het Smart City concept onderzoekt KPN samen met de partners binnen het consortium ook verdergaande mogelijkheden om de stad en haar inwoners nog slimmer te laten wonen, werken en recreëren.

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel