Door combinatie werk en priv

Doordat tachtig procent van de werkende Nederlanders hun werk en privézaken combineert, neemt het risico op gegevenslekken toe. Dat blijkt uit grootschalig Europees onderzoek van Samsung naar de mate van scheiding tussen privé en werk en het gebruik van mobiele apparaten. Een op de vier van de Nederlanders vindt dat ze efficiënter werken door privézaken tijdens werk te regelen. De keerzijde van deze trend is dat personeel voor zakelijke taken steeds vaker uitwijkt naar privétoepassingen, zelfs als de IT-beveiliging van de organisatie dit niet toestaat.

  • Een op de vijf werknemers gebruikt privétoepassingen die hun bedrijf niet toestaat.
  • Meer dan de helft weet niets van mobiele beveiligingsbeleid of negeert dit doelbewust.
  • Aankomende EU-richtlijn maakt scheiding tussen zakelijke en privégegevens essentieel.

Beveiliging data cruciaal door nieuwe EU-richtlijn
Beveiliging van data is cruciaal nu de Europese Unie later dit jaar de richtlijn voor de bescherming van persoonsgegevens (de GDPR-richtlijn) invoert. Het meest recente voorstel vermeldt een maximale boete van honderd miljoen euro of vijf procent van wereldwijde omzet, voor ondernemingen die zich niet aan de regels houden. Dat is onder meer het geval indien zij data niet beveiligd verwerken.

“Voor bedrijven is het essentieel dat werknemers zakelijke toepassingen en gegevens op hun smartphone strikt scheiden van privébestanden”, zegt Erik Swart, Director B2B bij Samsung Nederland. “Met de hulp van Samsung KNOX kan een werknemer op zijn toestel eenvoudig schakelen tussen privé apps en de bedrijfsomgeving die is beveiligd met een wachtwoord.”

Volgens Swart toont het onderzoek dat steeds meer werknemers zich bewust zijn van de noodzaak van databeveiliging. Bijna zestig procent van de Nederlandse en Belgische ondervraagden is er meer mee bezig dan een jaar geleden. Meer dan negentig procent van deze groep heeft zelfs concrete maatregelen getroffen, zoals het wijzigen van wachtwoorden. “Dit is dan ook het uitgelezen moment om het personeel te voorzien van de kennis en technologie waarmee ze hun mix van werk en privé op een beveiligde manier kunnen optimaliseren.”

Andere opvallende uitkomsten uit Samsungs onderzoek ‘People-Inspired Security’:

  • Gemiddeld staan er tien privétoepassingen op de zakelijke smartphone, zoals Facebook, WhatsApp, Candycrush of het filesharing platform Dropbox. Op de privé smartphone staan gemiddeld acht zakelijke toepassingen, zoals Outlook of Lync.
  • In vergelijking met werknemers in andere Europese landen zijn Nederlanders braaf; bijna een op de vijf gebruikt privétoepassingen voor werk als dit niet is toegestaan. Op Europees niveau gebruikt een kwart van de medewerkers privétoepassingen voor werk.
  • Nederlandse medewerkers in de leeftijdscategorie van 18-34 jaar zijn echter een stuk minder volgzaam. Maar liefst dertig procent van de Millennials grijpt zijn privé smartphone om zaken voor elkaar te krijgen die in het bedrijf officieel niet zijn toegestaan.

Het Europese onderzoek werd tussen 27 mei en 9 juni 2014 uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau OnePoll onder kantoormedewerkers die mobiele apparaten zoals smartphones, tablet en laptops gebruiken voor werk. Er waren 4500 respondenten, waarvan telkens 1000 in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Benelux, en telkens 500 in Spanje en Italië.

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel