Recyclen: iedereen doet het

Europa's grootste distributeur van mobiele telefoons en accessoires, 20:20Mobile, heeft de Mersey Forest Green Business Award in de wacht geslepen. Zij hebben deze prestigieuze Engelse prijs gekregen voor hun diverse recyclingprogramma's. Hierdoor is er vorig jaar maar liefst 650 ton minder afval in het milieu gekomen.

Recyclen is hot. Ook in ons land zijn er voor eindgebruikers vele manieren om op een milieuverantwoorde wijze van een oude telefoon af te komen.

  1. Via inzamelboxen, gelijk aan inktcatridges en laserprinter toners
  2. Recycling websites zoals www.techreturns.nl en www.cash4mobile.nl
  3. Via telecom- en netwerkwinkels
  4. Hoge inruilkortingen via fabrikanten als je een nieuwe smartphone via hun site koopt

Het ophalen van oude toestellen is allemaal begonnen via de bekende kartonnen inzameldozen, die ook voor oude inktjet- en laserprinter catridges en toners gebruikt worden.

Marktleider Van Klaveren zamelt op deze manier duizenden vooral goedkope oude mobiele telefoons in. Vaak gaat een gedeelte van de (lage) opbrengst naar goede doelen, meestal vindt de inzameling plaats op bijvoorbeeld scholen en bedrijven.

Een jaar of 8 geleden begonnen de eerste online reclycing websites. Via een eenvoudig interface kunnen gebruikers zelf de waarde van hun oude toestel opzoeken en daarna eventueel verkopen en opsturen. De hoogte van de vergoeding wordt vooral bepaald of het toestel  het nog doet en of het scherm nog heel is.

Het recyclingbedrijf controleert het toestel bij binnenkomst en betaalt vaak na een paar dagen al uit. Per dag worden op deze manier duizenden oude telefoon aangeboden en ingekocht. Deze toestellen worden weer doorverkocht aan ontwikkelingslanden en China. Ook worden toestellen weer 'als nieuw' gemaakt. Deze gerefurbishte telefoons worden daarna verkocht aan bijvoorbeeld mobiele telefoonverzekeraars.

Op kleinere schaal worden toestellen ook ingenomen door retailers. The Phone House is hiermee jaren geleden begonnen, maar deze manier van recyclen is pas echt groot geworden door BelCompany. Zij gebruikten hun innameprogramma als een echte marketingtool. En met groot succes. Op dit moment heeft recyclen minder focus bij telecomwinkels. Via Vodafone- , en in mindere mate,  T-Mobile-winkels worden ook toestellen uit de markt gehaald. KPN heeft zich nog nooit drukgemaakt over het op een milieuverantwoorde manier opkopen van telefoons.

De nieuwste trend is het aanbieden van hoge inruilkortingen door de diverse mobiele telefoonfabrikanten. Ooit begonnen door Nokia en daarna - overigens niet succesvol - opgepakt door BlackBerry.  Sinds kort is daar in Nederland ook Samsung bijgekomen.

Nog niet zo lang geleden kwam Apple met een in-store recyclingprogramma. Dit wordt uitgevoerd door de Amerikaanse distributeur Brightstar, die in Nederland voor Vodafone toestellen inzamelt. Vorige week kwam Microsoft met grote kortingen op de Surface, na inruil van een oude tablet. Kortom de trend is gezet.

De komende maanden zullen wij steeds meer initiatieven van fabrikanten zien om consumenten met grote inruilkortingen te verleiden om toch maar vooral een nieuwe smartphone te kopen. Hierdoor zullen de traditionele recycling-websites minder toestellen aangeboden krijgen. Echter op langere termijn gaan fabrikanten zich weer terugtrekken en dat is dan weer goed nieuws voor de websites. Immers er is op grote schaal reclame gemaakt voor het inruilen van een mobiele telefoon.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel