Opvolger GSM Retourplan, Closing The Loop, kiest voor crowdfunding

De opvolger van het bekende GSM Retourplan, Closing The Loop (CTL), is sinds 2011 actief en heeft hun aanpak nog groener gemaakt. Door ook Afrikaanse afval telefoons in te zamelen, maken ze hun proces als eerste in de markt werkelijk circulair. De unieke aanpak leverde hen tot nu toe rum 250.000 end-of-life telefoons op en dat smaakt naar meer. CTL wil graag sterk groeien zodat ze meer telefoons kunnen inzamelen. Om die groei mogelijk te maken heeft CTL gekozen voor crowdfunding, op het nieuwe platform van ABN Amro: Seeds. Een slimme manier die past bij hun innovatieve aanpak, als ze tenminste door de selectieronde heen komen.

Bedrijfsomschrijving

Jaarlijks worden 1,5 miljard mobiele telefoons verkocht. En nog geen 25% daarvan wordt op een verantwoorde manier ingezameld wanneer ze aan het eind van hun levenscyclus zijn. In Azië en Afrika is dat percentage nog veel lager, met als gevolg: dumping, verbranding, illegale en vervuilende handel. Terwijl het mobieltje zoveel goed doet – en nog meer kan doen. Daar zijn wij op gesprongen. De mobiele industrie een stukje duurzamer maken, dat is het doel. Door “afval” telefoons in te zamelen in ontwikkelende landen, deze naar Europa te brengen (omdat lokale recycling niet mogelijk is, helaas). Maar nog belangrijker: lokaal voorlichting geven en mensen betalen voor iets waar ze niet van dachten dat ze er een duurzame bijdrage mee konden leveren: hun afgedankte mobieltje.

Positieve impact van de onderneming

Door te voorkomen dat dit elektronische afval in landen blijft (of terecht komt) waar recycling niet mogelijk is, kan een enorme milieuschade voorkomen worden. Er wordt voorkomen dat het afval gedumpt of verbrand wordt. Hierbij komen zware metalen in de natuur en giftige stoffen in de lucht. Daarnaast halen we het afval weg bij mensen die het op een manier verwerken die schadelijk is voor hun gezondheid. Door hen te betalen voor alleen hun inzamelwerk, kunnen we een alternatief bieden voor hun huidige ongezonde werk.

Waarom crowdfunding?

De mobiele telefoon is hét product waar praktisch de hele wereld iets mee heeft. Ik geloof dat iedereen wil dat de mobiele industrie verduurzaamt. Naast dat iedereen er baat bij heeft. Burgers en investeerders kopen hun telefoons vaak ook omdat het specifieke product bij hun imago past. Maar de wetenschap dat hun product in de eerste en laatste fase van hun zijn levenscyclus wereldwijd bijdraagt aan vervuiling en schending van mensenrechten, dat voelt niet goed. Dus als je via CtL kan bijdragen om die industrie eerlijker en duurzamer te maken; wie wil dat nou niet?

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel