CAT B15 de beste stuiter smartphone ooit

Wie kent de bulldozers van CAT niet? Op menig bouwplaats zijn de knalgele machines een vertrouwd gezicht. Sinds enige tijd zijn er ook CAT smartphones te koop. Robuuste telefoons die tegen een stootje kunnen. Het mooie van deze telefoons is dat ze gewoon op Android draaien. Dus je kunt gewoon je favoriete apps tijdens het werk gebruiken.

Telebeeld ontving de nieuwe CAT B15. Een forse, verstevigde stoere telefoon, 12,5 cm lang en 6,95 breed en 1,5 cm dik met een scherm van 4". En zwaar, dat valt meteen op. Met 170 gram is het verreweg de zwaarste telefoon ooit door ons getest. Het toestel heeft het uiterlijk van een gewone smartphone met een Otterbox case erom. Het is wel even wennen.

Voor de gebruiker is de kwaliteit van het scherm een van de belangrijkste zaken en het bepaalt vaak mede de keuze voor een telefoon. De resolutie, 800 * 480, doet het ergste vermoeden. Het is lang geleden dat wij een nieuw toestel in handen kregen met op papier zo’n slechte specificatie. Vreemd genoeg valt dat in de praktijk echt ontzettend mee. De verschillende iconen zijn redelijk scherp en voor het dagelijkse werk op de bouwplaats voldoet het scherm ruimschoots. Wellicht heeft het speciale beschermende Gorilla-glas een positief effect op de beeldkwaliteit.

Foto's en video’s komen wel wat flets en vlak over en de kleuren bij spelletjes lijken levenloos. Maar goed het is en blijft een natuurlijk wel een echte werktelefoon. Daarom is het ook handig dat je het aanraakscherm kunt bedienen met natte vingers. De 5 MP camera doet zijn werk maar is niet echt een topper. Overigens heeft de CAT B15 geen flash dus binnen foto’s maken is niet goed mogelijk. En juist op een bouwplaats was dit wel handig geweest. Aan de voorkant bevindt zich de webcam van 0,3 MP.

Het is natuurlijk een stuitertelefoon. De hoeken zijn afgewerkt met rubber en het toestel heeft aluminium zijkanten. Het toestel is IP67 gecertificeerd. Dit betekent dat je telefoon gedurende 30 minuten maximaal een meter onder water kan laten zonder dat het toestel dan problemen krijgt. De smartphone blijft gewoon werken. In het dagelijkse leven gebeurt dit natuurlijk niet,maar je kan zonder probleem met dit toestel in de regen lopen of het per ongeluk in het water laten vallen. Ook omdat het toestel bestand is tegen een val van 1,8 meter op een betonen ondergrond. Wij hebben de telefoon flink laten stuiteren en tegen de muur aangegooid. Geen schade en het toestel blijft onder alle omstandigheden werken. De mini-USB poort en de 3,5mm hoofdtelefooningang worden keurig afgesloten door een rubberen afdekzegel. Bouwstof kan op deze manier het toestel ook niet binnen dringen.

De CAT B15 heeft een dual-core 1 GHZ processor met 2 GB werkgeheugen. Niet echt spectaculair snel en dat merk je wel als je met het toestel werkt. Zo duurt het bijvoorbeeld ruim 23,1 seconde voordat het toestel helemaal is opgestart. Het in- en uitzoomen gaat overigens wel weer redelijk snel. Ondanks de trage CPU werkt het toestel toch prettig. Dit komt ook omdat er Android 4.1 op is geïnstalleerd. Niet de allerlaatste versie van Jelly Bean, maar zeker goed genoeg. Via de Google Play Store kun je alle apps eenvoudig downloaden. CAT heeft zelf al wat apps op het toestel gezet. Wat wij daar nu precies mee moeten is onduidelijk.

Het toestel wordt compleet geleverd in een mooie stevige verpakking. Let op: je moet de bijgeleverde microUSB oplaadkabaal gebruiken omdat je standaard kabel  waarschijnlijk net iets te dik is en niet past. In de doos zit verder een beknopte handleiding, een USB stekker en een headsetje. In deze telefoon kun je twee simkaarten installeren en dat heeft voordelen. Zo kun je op vakantie naast je normale sim een goedkope lokale simkaart gebruiken.

De CAT B15 is een prima telefoon voor de doelgroep. Er zijn alternatieven zoals bijvoorbeeld Sonim telefoons. Alleen dan krijg je natuurlijk geen Android toestel en betaal je zeker twee keer zoveel. Wil je wel een smartphone dan kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld de Sony Xperia Z. Die kan tegen vocht maar zeker niet tegen een stootje. Bovendien is ook de Sony veel duurder. Wil je een budget stuitertoestel kies dan voor de B15. Ideaal als werktelefoon maar ook geschikt voor de buitensporter. Je hoeft je nooit meer zorgen te maken of je telefoon het nog wel doet als je bij het mountainbiken in een modderpoel gevallen bent. Deze CAT blijft het gegarandeerd doen.

In Nederland wordt CAT gedistribueerd door de Duitse groothandel ENO. De laagste online verkoopprijs is € 349 inclusief BTW. En dat is voor zo’n telefoon zeker niet duur. Voor de telecomretailer geeft deze unieke telefoon nog mogelijkheden voor extra marge. Snel naar ENO en bestellen maar.

Door: de redactie

Er zijn 2 reacties op dit bericht:
is mooi, ik heb er 2 gekocht voor te testen voor mijn buitendienst personeel, 1 is gevallen en hele scherm kapot Tja zeggen ze bij Cat eigen schuld, had je hem maar niet moeten laten vallen, dus ik zeg dat ze maar gewoon bij grondverzet machines blijven want die draaien wel goed hier sjaak  |  19:56  |  29-05-2014
Ik ben een trotse bezitter van de Cat B15 en die heb ik voor € 329,- bij de NEDERLANDSE webwinkel PhoneBucks besteld!! Super bedrijf! Levering de volgende dag en ik heb het toestel ook al laten vallen (kapot). Ik stuurde hem op naar PhoneBucks en kreeg gewoon binnen 3 dagen een nieuwe!

Dus... op zoek naar een Cat B15? Ik zou zelf kiezen voor PhoneBucks (staat ook op catphones.com als verkooppunt voor Nederland en België).

Bedankt voor alles PhoneBucks! :):)

Peter peter  |  11:45  |  13-11-2013
Reageren op dit artikel